Gandia avança en la prevenció, la detecció i la intervenció en suïcidi
El Centre Internacional de Gandia (CIG)- Universitat de València va acollir una jornada de formació, detecció i intervenció en suïcidi organitzada pel Departament de Sanitat i Polítiques Saludables de l’Ajuntament de Gandia.
La regidora d’aquesta àrea, Liduvina Gil, va acudir a la jornada en la qual va intervindre la vicepresidenta del Consell de l’Audiovisual de la Comunitat Valenciana i assessora de Formació en Prevenció de Suïcidis de la Conselleria d’Educació, Mª Dolors López Alarcón.
El programa de la formació va estar basat en proporcionar als participants informació perquè es puga detectar qualsevol tipus de conducta suïcida. Tot i això, també es va centrar en oferir les eines per a identificar a les persones en situació de vulnerabilitat, superar els mites entorn del suïcidi, els factors de risc i protecció. La finalitat de la jornada era que els participants puguen detectar, actuar i intervindre davant situacions posttraumàtiques o d’indicis de suïcidi.
L’Ajuntament de Gandia compta actualment amb un grup de 30 persones que intervenen en situacions de suïcidi: representants de la policia Local, policia Nacional i Cos de Bombers; professionals de la psicologia; del Servei d’Atenció i Seguiment en Salut Mental (SASEM), Polítiques Saludables i Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) del departament de Sanitat; del departament d’Igualtat; departament de Salut Pública i de l’associació ASAEM.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS), identifica el suïcidi i els seus intents com un dels problemes més greus de salut pública que poden afectar a les persones, i és per això que recomana que siga atés de manera prioritària. Així, aquesta iniciativa pretén ser el punt de partida des d’on poder oferir i atendre a la ciutadania que puga estar en una situació vulnerable o de risc, un problema que existeix a l’ombra de la societat, tot i ser un problema social.