Gandia anuncia un nou agermanament amb una ciutat búlgara i un programa per commemorar el 40 aniversari de l’agermanament amb Laval

Gandia signarà este dissabte 29 de setembre el Protocol d’Agermanament amb la ciutat Pleven (Bulgària). L’acte tindrà lloc, a les 10 h, al Saló de Plens. La Delegació de Pleven estarà presidida pel seu alcalde, Georg Spartansky, acompanyat de Martin Mitev, president del Consell Municipal de Pleven (parlament local) i Svetlana Kostadinova, cap del departament de Relacions i Protocol. Tot seguit, a la plaça Major, hi haurà una exhibició de danses búlgares i valencianes.

Així ho ha anunciat aquest matí la regidora de Relacions Internacionals, Liduvina Gil: Aquest protocol declara l’interès de les dues ciutats en la cooperació a llarg termini a través d’esforços conjunts en nom de la prosperitat i el desenvolupament d’ambdós municipis i en benefici de la seua ciutadania. Les polítiques d’agermanament, històricament han aprofitat per conèixer i relacionar-se amb altres ciutats i altres realitats. Agermanar-se no és sols un gest, sinó també l’oportunitat d’intercanviar coneixements, cultura, tradicions i història”.

Gandia va iniciar a l’any 2011 els tràmits administratius per a l’aprovació d’un protocol d’acord per tal d’establir cooperació entre ciutats pel seu agermanament. A l’any 2011 la ciutat de Gandia comptava amb una població búlgara de 4.029 persones, procedint de la província de Pleven gairebé el 50%. A hores d’ara, després dels anys més forts de la crisi, el nombre de persones ha abaixat a 3.980.

Cal recordar també, que Gandia va ser una de les ciutats pioneres en obrir una escola búlgara, en el seu moment, al col·legi Borja Jesuïtes i, actualment, a l’Escola Pia. I Gandia és, juntament amb València, seu de les votacions per a les eleccions generals a Bulgària.

A més a més, tenim quatre associacions búlgares, que participen i col·laboren en tots els esdeveniments de la ciutat.

Pleven

Pleven és una de les ciutats més grans de Bulgària, localitzada en el nord del país. És el centre administratiu de la província que porta el mateix nom. La seua població és al voltant de 115.000 habitants.

Similituds

Pleven té una de les universitats de més prestigi de Bulgària, la de Medicina, i Gandia és seu de tres universitats també.

La nostra ciutat compta amb el tresor de la història de la família Borja i Pleven és una ciutat mil·lenària. Un dels tresors més grans dels tracis (una tribu molt gran que va ocupar la península balcànica abans de la conquesta dels eslaus i els tartabúlgars) es va descobrir allí. També va ser una gran base romana que es va dir Storgosia.

40 aniversari de l’agermanament amb Laval

D’altra banda, la regidora de Relacions Internacionals, Liduvina Gil i el regidor de Cultura, Joan Muñoz, han presentat els actes commemoratius del 40 Aniversari de l’Agermanament de Gandia amb Laval, França.

L’any 1978 , quan eren Alcaldes Miguel Pérez Valdès (Gandia) i André Pinçon (Laval) es signà l’acord d’agermanament amb la voluntat d’aprofundir en les relacions entre les dues ciutats en l’àmbit econòmic, social i cultural.

A l’Estat Espanyol als anys 70 s’iniciaren nombrosos agermanaments a moltes ciutats, donat que Espanya estava començant a obrir-se a l’exterior, i els municipis van començar a voler aplicar i crear noves polítiques d’atenció a la ciutadania, i en un moment en el qual els ajuntaments no tenien grans recursos. El fet d’iniciar relacions amb una ciutat fora del seu país representava obrir nous horitzons del coneixement, intercanvi de politiques per millorar la vida dels nostres ciutadans i especialment el desenvolupament de les relacions entre els ciutadans de diferentes nacionalitats.

Ara amb motiu d’aquest 40 Aniversari visitarà Gandia el cap de Biblioteques de Laval, Dominique Remande, i de Samira Ohammou, que retornen la visita que els bibliotecaris gandians feren a l’any 2015, intercanviant coneixements sobre el funcionament de les Biblioteques municipals, les estratègies de desenvolupament de les prestacions de llibres al públic, en uns moments de restriccions de recursos humans i pressupostaris,

Dominique Remande és també el Comissari de l’Exposició d’Alfred Jarry, “El Cos del rei”, que s’inaugurarà el día 27 de setembre a les 20 hores al Centre Museístic antic Hospital de Sant Marc (Sala de Dones), i que comptarà amb la presència de la Regidora encarregada dels Agermanaments de Laval, Derouet, i de l’Alcaldessa de Gandia.

“Jerry, qui va morir el primer de novembre de 1907, és un dels fills de Laval més reconegut internacionalment, autor teatral considerat un dels pares del teatre de l’absurd.  És el creador o inventor del Père Ubu, personatge mític i llegendari. L’exposició “El cos del rei” reuneix, així, les edicions bibliogràfiques en francès d’UBU, de els quals l’última, per data, és un destacable “Ubu sobre Pujol”, publicat especialment per a l’ocasió del seu centenari. Ubu, igual que Faustroll, també s’ha escapat del llibre. La diversitat d’obres plàstiques (autors de collages, infografistes, pintors, enquadernadors, escultors…) col·leccionades per Marc Ways, dóna una visió de la seua vertiginosa vitalitat”, ha destacat Muñoz.

D’altra banda, Gandia també assistirà com a ciutat convidada al Marché de Noël, amb una representació musical, l’exposició de Pepe Aparisi sobre Gandia, una mostra de la fideuà. En Laval es signarà el protocol dels 40 anys.

“He tingut la sort de ser delegada d’aquest agermanament al llarg de diverses legislatures i em sent orgullosa de veure que els intercanvis escolars continuen, aquest any aniran etudiants de Gandia a Laval. A Gandia tenim alumnes en practiques de Laval tots els anys, i comprove com tots aquest xiquets i xiquetes que venen en pràctiques, tornen amb les seues famílies a visitar-nos. A més, estem treballant  per aconseguir ajudes europees per portar endavant nous programes, escolars, educatius i esportius”, ha conclòs Gil, qui ha animat la ciutadania i als antics alumnes de l’intercanvi, o que han estat a Laval a visitar l’exposició del 27 de setembre.

Et Pot Interessar