Gandia adapta el pla per a la integració dels immigrants a la nova realitat

Un de cada cinc veïns de Gandia és immigrant, i no obstant això, la xifra és un cinc per cent menor que fa una dècada.  El regidor delegat de Responsabilitat Social i Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González, acompanyat per la treballadora social i responsable de l’Agència Pangea, Maira Anchundia, ha presentat el nou Pla d’Immigració, i ha anunciat l’oferta d’uns tallers per a facilitar els coneixements de cara a l’examen de nacionalitat.

Gandia ha sigut tradicionalment una ciutat receptora de migrants que busquen una vida millor a la ciutat. L’agència Pangea, abans coneguda com l’Agència Amics, és capdavantera a la ciutat en matèria d’immigració i lluita per la integració d’aquestes persones. Un servei gratuït en una ciutat on hi ha col·lectius molt nombrosos com el búlgar, el romanès o el marroquí.

El nou Pla d’immigració 2018-2021 ve a substituir l’anterior de 2003, desfasat pel context en el qual s’emmarcava. I és que aquell pla es va realitzar en l’auge de la immigració fruit de la prosperitat de l’Estat espanyol; mentre que ara és al contrari, els gandians i les gandianes es veuen obligats a emigrar en busca d’un futur millor fora de les nostres fronteres. De fet, actualment, en dades de desembre de 2017, la població immigrant a Gandia representa el 19’34% del total, mentre que fa tan sols d’una dècada es situava per damunt del 25%.“L’objectiu és la integració de les persones, que tinguen dret a rebre els papers i una vida digna”, com ha destacat Nahuel González.

Aquest nou pla té en compte el nou context demogràfic, així com també la necessitat d’obtenir la nacionalitat espanyola. Fruit d’aquesta situació, s’han desenvolupat tallers per tal d’orientar a l gent durant els exàmens de nacionalitat espanyola. Seran quatre sessions d’hora i mitja, a disposició dels interessats.

El regidor de Responsabilitat Social ha destacat que hi ha barreres com la cultural que són difícils d’esquivar. “No és el mateix vindre d’Argentina que d’un país àrab”, ha destacat en al·lusió a qüestions socioculturals com la llengua o la religió. “Abans els intolerants tenien por al immigrants; ara la por està en agafar la maleta i marxar a un altre país europeu”, ha ressaltat.

Per la seua banda, Maira Anchundia, ha destacat que és un treball de reintegració. “Fem èmfasi en la lluita contra el racisme i la xenofòbia, així com la promoció del diàleg intercultural”, ha afirmat. “A més, també tenim altres mesures on es contemple la qüestió de la migració més gènere”, ha conclòs sobre la situació dels més vulnerables.

Et Pot Interessar