8 C
Gandia
Diumenge, 5 febrer, 2023

Gandia acull la celebració de la XI edició de  Festa Estellés 

– Serà el dissabte 7 de novembre, a les 12.00 h, al Mirador dels Borja, organitzada per Saforíssims Societat Literària, amb la col·laboració dels Departaments de Cultura i l’IMAB de l’Ajuntament de Gandia i Compromís per Gandia.

– Es tracta d’un espectacle poètic i musical de caràcter popular en homenatge al poeta valencià més destacat del segle XX, Vicent Andrés Estellés.

– L’acte comptarà amb totes les mesures enfront de la Covid-19. L’aforament serà limitat a 100 persones, s’hi guardaran les distàncies de seguretat i l’ús de mascaretes serà obligatori.

El Mirador dels Borja de Gandia acollirà un any més l’11a Festa Estellés Gandia, el recital poètic i musical popular que ret homenatge al poeta de Burjassot, Vicent Andrés Estellés (1924-1993), una de les figures literàries valencianes més destacades del darrer segle. Serà el dissabte, 7 de novembre, a partir de les 20.30 hores.

Gandia Festa Estelles 1Està organitzat per Saforíssims, Societat Literària, amb la col·laboració del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia i Compromís per Gandia. L’Acte s’emmarca també dins de la Setmana Literària que organitza l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (l’IMAB).
Hi comptarà amb l’actuació musical de Yeray Calvo, el vocalista del grup Novembre Elèctric.

Coordinaran l’acte els escriptors Verònica Pérez Lloret i Jesús Peris Llorca, els quals han animat la ciutadania a participar-hi llegint un poema d’Estellés. Com sempre, per tal d’evitar repeticions, cal triar prèviament un parell de poemes d’Estellés, dur-los-hi fotocopiats i enviar el títol per correu electrònic a saforissims@gmail.com

Festes Estellés al Territori Valencià

Cal recordar, que són nombroses les poblacions del País Valencià i del nostre territori lingüístic que celebren des de fa 11 anys la Festa Estellés, la qual pretén ser un homenatge al poeta de Burjassot i un acte de reivindicació de la cultura pròpia.

La festa ve a coincidir amb l’efemèride del seu naixement (4 de setembre) i s’inspira en el ‘Burns Supper’, una celebració escocesa que es fa cada 25 de gener per commemorar el naixement del poeta en llengua escocesa Robert Burns (1759-1796), i que consisteix en un gran àpat popular. Va ser precisament la manera com els escocesos celebraven el naixement del seu poeta el que animà l’escriptor Josep Lozano a convocar les primeres festes Estellés, el 2010. Aquell any, tres o quatre localitats (entre elles Gandia) secundaren la iniciativa. A hores d’ara, estem parlant d’entre 60 i 70.  festaestellesgandia

Saforíssims, Societat Literària

En el marc de la Setmana Literària que se celebra a Gandia a finals del mes de novembre, es va presentar l’any 2010, el grup Saforíssims. La formació d’aquesta plataforma literària és possible gràcies a la fornida nòmina d’escriptors que registra la Safor, terra dels clàssics del segle d’or: Ausiàs March, Joanot Martorell i Roís de Corella, i a la qualitat de la seua obra. Sense cap vanitat, doncs, però tampoc sense cap complex, sinó amb la certesa que tota tradició s’asseu a través de la perseverança. En l’actualitat, l’associació Saforíssims Societat Literària, presidida per l’escriptor Rafel Gomar, compta al voltant de 70 membres (escriptors, poetes, periodistes, músics…).

Sobre aquests antics fonaments s’assenta i s’explica l’intens activisme cultural de la comarca al llarg de tot l’any, que fa de la Safor un ecosistema de màxim interés.

A més a més, des de Saforíssims pensem que paga la pena sumar esforços i anar més enllà de la individualitat que comporta el fet d’escriure. Per això, pretenem ser el pont que facilite la connexió entre escriptors, institucions, mitjans de comunicació i qualsevol persona interessada en la literatura. De la mateixa manera, ens proposem establir relacions amb altres col·lectius d’escriptors per propiciar coneixences personals i literàries, així com posar en comú idees i activitats.

Biografia de Vicent Andrés Estellés: Biografia Estellés
Bibliografia: Bibliografia Estellés

Articles relacionats