21.4 C
Gandia
Dissabte, 18 maig, 2024

Gandia acull la 7a edició del RRRR! Festival d’Art i Reciclatge

  • El Teatre Raval enceta la temporada amb espectacles que difonen els ODS per a escoles i públic familiar del 14 al 27 d’octubre

El 14 d’octubre arranca la setena edició del RRRR! Festival d’Art i Reciclatge a Gandia, una iniciativa de LaCasaCalba que es planteja com una trobada que vol posar de manifest l’excessiva generació de residus combinant art, diversió, reflexió i experimentació des d’una perspectiva lúdica, crítica i participativa amb la intenció de visibilitzar la problemàtica ambiental actual.

El programa d’enguany s’ha presentat aquest matí en una roda de premsa a l’Ajuntament de Gandia a la qual han assistit Isabel Cogollos, gerent del Teatre del Raval de Gandia (espai que acull el festival); Alícia Izquierdo, regidora Delegada de l’Àrea de Gestió del Territori; i Nahuel González, regidor de Cultura.

El RRRR! Festival ofereix una variada mostra de manifestacions d’arts en viu i esperona la cultura de proximitat i les tendències artístiques més contemporànies amb la selecció de les companyies. Al rerefons, manté un esperit clarament divulgatiu, educatiu i conscienciador, “amb unes propostes de primer nivell que destaquen l’organització i manteniment d’este festival per part de LaCasaCalba i el Teatre del Raval, amb el qual mantenim una estreta col·laboració”, ha assenyalat el regidor de Cultura, Nahuel González.

L’estratègia de les 4R (Reduir, Reutilitzar, Reciclar i Recuperar) continua guanyant espai dins les diferents disciplines artístiques. I en este festival, com en la resta de produccions de l’Associació Cultural, funcionen com a fil conductor de la programació que, un any més, es desenvoluparà al Teatre del Raval de Gandia i els seus voltants, del 14 al 27 d’octubre. Alguns dels espais s’han hagut d’adaptar donat les obres d’ecorehabilitació que estan fent-se a l’edifici.

Esta edició, a més, se centrarà especialment en la promoció i assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, tant en les activitats en obert per a públic familiar com en les sessions reservades dins la Campanya Escolar. “És una combinació perfecta de cultura i conscienciació ambiental, tant de la problemàtica dels residus com de la importància del seu reciclatge. Després de set edicions, esta iniciativa està més que consolidada”, explicava Alícia Izquierdo.

El cartell és obra de Baptiste Pons, que ha volgut recrear el thriller cinematogràfic de mitjans del segle XX a partir d’estructures artístiques del mateix teatre. El festival està organitzat per LaCasaCalba en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia i compta amb el suport de la Diputació de València i Turisme, Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Institut Valencià de Cultura, Turisme Comunitat Valenciana, Mediterranew Musix, Ecoembes i el Teatre del Raval Gandia. Les entrades i abonaments per als espectacles de pagament es poden adquirir a la web www.rrrrfestival.org.

PROGRAMACIÓ

ACTE INAUGURAL, Divendres 14 d’octubre, 19h00

Estrena documental ‘Sordonora’, dirigit per Andreu Signes.

Treball audiovisual que documenta el procés de creació de ‘Pull&Play’, un espectacle que la Companyia Sonora va estrenar en l’edició de 2021 del RRRR!, i que es tornarà a representar el dissabte 22. Es tracta d’una experiència ‘sordonora’, desenvolupada gràcies al treball d’investigació realitzat junt amb l’Associació de Persones Sordes de Gandia i la Safor APESORGA.

Dissabte 15 d’octubre

– Música i teatre, 18h00

‘A cau d’orella’, de Cuneta Produccions

Peça per a la primera infància. Cuneta és un col·lectiu dedicat a l’experimentació sonora, la creació escènica i la mediació cultural. ‘A cau d’orella’ és una proposta d’art sonor per a xiquetes, xiquets i les seues famílies, inspirada en la lluna i el paisatge nocturn. El xicotet públic se senta arran de terra i, des d’ací, comparteixen aquest univers utilitzant tota classe d’elements, sons i instruments.

5€ anticipada / 7€ taquilla. Abonament 2 espectacles del dia: 8€ anticipada / 10€ taquilla

https://www.youtube.com/watch?v=I0-ttBbwUVA&t=664s

– Música i teatre, 19h00

‘El so de l’abocador’, amb Resonante Basuband

El so està a tot arreu: llaunes, caixes, fustes, xapes i més objectes quotidians es reuneixen en l’escenari entre les mans dels luthiers salvatges de Ressonant. Amb aquests instruments musicals construïts amb residus i objectes quotidians intenten mostrar que la música és un art que pot estar a l’abast de totes, i al mateix temps generar una consciència sobre la gestió dels residus i els models de consum.

Un concert únic interpretat amb més de 30 instruments diferents posats en escena en una gran varietat de timbres i ritmes. Guitarres construïdes amb caixes de fruites, metal·lòfons realitzats amb tubs de coure, flautes de PVC, una bateria de bidons, tests i paelles, violins i kalimbes que ressonen en llaunes de conserva, un baix elèctric fet a partir d’un llistó de fusta recollit del contenidor… Tot això dona com a resultat cançons de composició pròpia i de caràcter poètic i festiu, amb les quals viatjarem per diferents estils de música: àrab, rumba, blues, ritmes llatins, buleria…

Un espectacle per a totes les edats que sorprendrà, farà ballar, cantar i mostrarà una visió de la música única i original.

5€ anticipada / 7€ taquilla. Abonament 2 espectacles del dia: 8€ anticipada / 10€ taquilla

https://www.youtube.com/watch?v=ZSWig7xr-9c

Dissabte 22 d’octubre

– Música i teatre, 18h00

‘A cau d’orella’, de Cuneta Produccions

Repetició espectacle dia 15.

– Música i teatre, 19h00

‘Pull&Play’, Companyia Sonora. Tots els públics.

Es tracta d’una obra interactiva i inclusiva on trobar teatre, música (a través de màquines sonores fetes amb materials reciclats) i projeccions colpidores. Un projecte que va ser seleccionat dins del programa ‘Art for Change’ de la Fundació LaCaixa entre més de 300 propostes estatals.

Preu: 5€ anticipada / 6€ taquilla. Abonament dos espectacles del dia: 7€ anticipada / 8€ taquilla.

Aquest ha sigut l’espectacle triat per a la campanya escolar del Teatre, donat l’èxit que va rebre el curs passat. De fet, enguany ja s’ha cobert totes les sessions i s’ha hagut d’afegir una data nova per l’alta demanda dels centres escolars (https://anemalraval.org/).

TALLERS CREATIUS

Músiques brutes, laboratori d’exploració i creació sonora, amb Cuneta Produccions

En aquest curs dirigit al professorat Cuneta mostra recursos i dinàmiques d’improvisació i creació sonora per a endinsar-se en el joc amb diferents objectes sonors i instruments. L’objectiu és explorar altres maneres de relacionar-se amb la música i la seua escolta. Cal inscripció (ací). La formació i sensibilització dels docents és una aposta personal de LaCasaCalba, com a peces clau en la recerca i creació de nous públics entre el jovent.

Articles relacionats