9.9 C
Gandia
Dimarts, 23 abril, 2024

FINANÇAMENT I ESTRUCTURA SOCIAL, article d’opinió Ferran Segui Sanmateu

 

En les darreres setmanes la Generalitat Valenciana publicava una enquesta de les principals preocupacions dels valencians i valencianes, en ella destacava que sols un 1’ 2 per cent considera un problema greu el finançament autonòmic.

Sens dubte és una dada baixa, però sí anem a les principals preocupacions observem que moltes d’elles, sanitat, educació i cultura necessiten un gran fons d’inversió per a obtindre una bona qualitat del servici.

Des dels anys 80 del segle passat, el valencianisme polític va ser un gran defensor, primer, d’un bon sistema de finançament i com no del corredor mediterrani.

Amb l’entrada en vigor dels Estatuts d’autonomia i l’assoliment de competències pròpies en el cas dels valencians i valencianes no es va acompanyar amb el finançament òptim per desenvolupar les competències.

Els valencians i valencianes estem per davall de la renda mitjana a l’Estat Espanyol per la qual cosa deuríem rebre els fons necessaris per a compensar el dèficit i impulsar i garantir uns serveis públics de qualitat, en el nostre cas no sols no rebem fons sinó que aportem amb la qual cosa el País Valencià s’empobreix i augmenta el dèficit estructural al nostre País.

Per què no cala aquesta necessitat?, en gran mesura per l’estructura sociopolítica del nostre País. Si ens fixem en l’estructura identitària i de sentiment, un gran pes de la població, un 19 per cent se sent sols espanyol i més espanyol que valencià vora un 12 per cent, aquest sentiment va associat en molts casos en la centralització i la desaparició de les comunitats autònomes, el qual requereix una reforma constitucional.

El pes identitari d’espanyolitat en una gran part de la població valenciana, si anem al fons de les nostres necessitats diàries, topa amb el finançament de les mateixes necessitats individuals que totes i tots tenim, volem millor educació, volem millor necessitat, voler millor polítiques de foment de l’ocupació, tot això depén de la despesa pública valenciana, si no hi ha recursos, evidentment, les polítiques es veuen afectades en la prestació dels serveis.

Explicar que les nostres necessitats diàries són millors gestionades com més propera és l’Administració ha de ser la clau per explicar que l’actual model de finançament és nociu per a la nostra prestació diària, si no han de ser finançades en més impostos o via despesa pública que no fa més que augmentar el nostre dèficit que ja és estructural.

El tema del finançament ha de ser tractat des d’una doble visió: augment de recursos i condonació del deute públic agreujat per un dèficit estructural que ha de garantir la prestació dels serveis.

Des de Gent de Guardamar Compromís veiem amb una certa preocupació l’entrada de VOX al govern de l’Estat i com no del nostre País, l’ombra d’una harmonització de competències i la recuperació d’altres, planeja sobre l’horitzó per això veiem amb preocupació que l’actual sistema de finançament no siga aprovat durant aquesta legislatura.

L’Acord tancat de Compromís amb el govern de l’Estat per a compensar financerament al nostre país és un pas important però l’objectiu ha de ser un sistema de finançament just perquè els valencians i valencianes tingam les mateixes oportunitats i com no garanteixen les nostres preocupacions diàries, però a llarg termini, VOX i una possible harmonització de competències han de ser vigilades doncs com més lluny estiga el poder de decisió pitjor prestació de serveis tindrem els valencians i valencianes.

Articles relacionats