Experts de diversos països analitzen a Gandia l’efecte de les sèries de TV sobre les emocions

Vuitanta persones han participat entre els dies 2 i 4 de novembre en el congrés internacional The Aesthetics of Television Serials, celebrat en Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. Experts internacionals i amants de les sèries de televisió, arribats de països com Itàlia, Croàcia, Nova Zelanda o Austràlia i universitats tan prestigioses com la Universitat de Cambridge, s’han reunit a Gandia per a debatre i reflexionar sobre l’art i l’estètica en les sèries de televisió.
Segons explica Héctor J. Pérez, impulsor del congrés (a la imatge, en primer terme), el comitè organitzador ha volgut facilitar l’assistència a l’esdeveniment d’estudiants interessats, així com de professionals del sector audiovisual, al que ha sigut un dels esdeveniments sobre estudis de televisió més rellevant de l’any. 
Aquesta trobada científica és el congrés final d’un projecte de recerca estatal dedicat a la innovació en l’anàlisi de la narrativa serial televisiva, Theoretical Innovation Strategies in the Analysis of Narration in Television Sèries, finançat pel Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, del que Héctor J. Pérez és investigador principal. “El seu disseny científic ha sigut patrocinat per la Society of CognitiveStudies of the Moving Image, l’entitat que promou amb major vigor l’aportació interdisciplinària de les ciències a l’estudi de la comunicació audiovisual; per açò predominen les propostes que tracten d’explicar la narrativa tenint en consideració tant les emocions com les sovint complexes reaccions cognitives que provoquen en l’espectador”, afirma l’investigador.

Conferenciants de prestigi internacional

Entre els conferenciants convidats hi havia científics del major prestigi, com Reiner Reisenzein, catedràtic de psicologia evolutiva i principal referència en l’estudi cognitiu de les emocions; Juan José Igartua, el més prestigiós expert espanyol en psicologia dels mitjans i en metodologies empíriques en les ciències socials; Bence Nanay, professor investigador de la Universitat de Cambridge i director de la Consolidator Grant de l’ERC “Unifying thePhilosophy, Psychology and Neuroscience of Multimodal Mental Imagery”, o Murray Smith, autor de la teoria del “character engagement”, una de les més utilitzades en els estudis fílmics, catedràtic en Kent i que actualment ocupa la Laurance S. Rockefeller Fellow, en el Princeton University Center for Human Values. A més dels ponents, han participat en el congrés membres dels principals projectes de recerca europeus, nord-americans i australians dedicats a la serialitat televisiva, un sector emergent de gran força en els estudis audiovisuals contemporanis.
En el congrés s’han abordat estudis inèdits sobre els problemes de la narrativa serial contemporània, com la relació de l’espectador amb els personatges de ficció al llarg d’anys, els efectes estètics de l’estructura multitrama, o les estratègies de finalització episódica, entre uns altres.

Et Pot Interessar