18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

Entrevista a Pilar Peiró, Alcaldessa de Miramar

-Vicent Canet-

– “Enguany és un estiu incert, però en tot allò que des del govern municipal puguem ajudar a l’hostaleria ho farem”

Pilar Peiró s’ha estrenat com a cap de llista socialista en aquesta legislatura, tot i que feia 16 anys com a regidora, i va obtindre un dels millors resultats d’un candidatura a la Safor vorejant el 60%. “No esperava tant de suport i em va fer molt feliç aquesta resultat”. En un context de fragmentació política, Miramar consolida unes fortes arrels socialistes en les quals Pilar Peiró representa alhora àmplia experiència i renovació i indica amb orgull que “ja hem portat a terme més del 60% del programa electoral que vam presentar en 2019”.

Com ha modificat la crisi de la Covid-19 el compliment del programa i les prioritats de govern?

Està clar que una crisi com aquesta modifica les prioritats que t’havies plantejat perquè deixes de fer unes coses per a poder atendre les necessitats marcades per la pandèmia. El govern municipal no ha parat, tot i que els mesos que vam estar totalment confinats sí que va ser quan menys vam poder fer. Després hem pogut compaginar l’ajuda social, la promoció de la prevenció i de desinfecció dels espais públics i edificis municipals, així com inversions. Per exemple, només es van alçar les restriccions de moviments, vam començar la conversió en zona de vianants d’un carrer que havíem aturat per aquesta crisi.

Quines mesures s’han pres per pal·liar-ne els efectes de la crisi del coronavirus?

Des del 14 de març de 2020 hem fet una desinfecció continuada dels carrers de Miramar: tant del poble com de la platja. La Covid-19 ens ha afectat com a tots i estem tots necessitats de recobrar la vida normal que féiem abans. Durant el confinament vam fer tota mena d’activitats online de dinamització perquè fora més fàcil de portar, sobretot de cara als xiquets i xiquetes. Ha estat una situació molt complicada tant per als pares com per als fills.

A part d’això, vam destinar 30.000 euros a ajudes directes a les famílies més afectades destinades a cobrir primeres necessitats durant el confinament. Aquestes ajudes eren directes i estaven destinades a la compra de menjar, al pagament de llum, medicaments i tot allò que necessitaren en aquell moment. A més, vam crear un grup de voluntaris per assistir a la gent major que no podien eixir molt al carrer: els feien la compra o anaven a la farmàcia i estaven per a tot el que necessitaren. La ciutadania es va bolcar molt: joves i no tan joves.

Quina ha estat l’afectació entre la gent gran i en la residència del poble?

Ací al poble tenim una residència, en la qual tenim molt de contacte, i s’ha de dir que han dut a terme una gestió exemplar. És per a felicitar-los perquè durant tota la pandèmia no hi ha hagut cap cas. No hi ha hagut cap brot. Va vindre la Unitat Militar d’Emergències a fer la desinfecció però només per la part de fora perquè dins estava totalment controlat i així és fins al dia de hui. De fet, la vacunació a començar per ells per no tindre cap cas.

Quina és la situació del sector de turisme local?

A Miramar no ha tancat cap negoci durant aquesta crisi però pèrdues sí que n’han tingut. L’estiu passat sobre ser complicat. Totes les mesures que s’havien de fer per evitar contagis -com ara la distància a l’arena o els mateixos comerços amb les mesures de seguretat i limitacions d’aforament- va fer que l’hostaleria i la restauració no pogueren treballar com en un estiu normal, tot i que es van superar expectatives.

Els comerciants que estan establits a la platja, perquè al cap i a la fi el turisme el tenim allà, m’han comentat que, tot i ser un estiu complicat, van poder treballar amb prou normalitat. Enguany és un estiu incert, però en tot allò que des del govern municipal puguem ajudar a l’hostaleria ho farem: com ara eximir-los dels impostos de terrasses donada la situació o altres mesures.

Quines mesures heu pres per pal·liar les situacions de precarietat, atur o les dificultats de determinats sectors?

Les necessitats de desinfecció i informació al carrer ens ha permés crear llocs de treball a partir de les subvencions del programa Labora, que ens aporta la Generalitat, i pal·liar algunes situacions d’atur. En estiu un la població creix cosa que implica una tasca de desinfecció major en personal. Hem contractat més personal per a gestionar la situació generada per la Covid-19: a l’escola hem reforçat la neteja i la desinfecció, i també a tots els edificis municipals.

Per a l’hostaleria, que en definitiva ha sigut un dels sectors econòmics més afectats per aquesta pandèmia, vam prendre mesures l’any passat com ara ampliar el nombre de taules que tenien en la terrassa o eximir del pagament de la taxa corresponent i que repetirem aquest any segurament. Durant el primer confinament, també els vam eximir de l’impost de fems.

També hem gestionat el Pla Resistir del qual hem donat ja un primer pagament seguint les indicacions de la Generalitat quant a sectors prioritaris. Ara estem en el procés de fer unes segones bases per a tota aquella gent que va quedar fora en les primeres perquè puguem ajudar-los també.

Com es plantegen les festes del poble aquest any?

Pensem que seria positiu, en la mesura del que siga possible, reprendre la vida social del poble i la vida del teixit associatiu. En el mes de novembre de 2020 vam celebrar la Fira de Sant Andreu, les nostres festes d’hivern, en les quals no vam poder fer el que és habitual. Vam organitzar una fira molt cultural amb totes les mesures: distància social, tots els actes amb la gent asseguda, presa de temperatura abans d’entrar, anotar les dades de les persones assistents. Si finalment les festes del poble són possibles, que no depén de nosaltres sinó de conselleria de Sanitat, es farien amb el model que hem aplicat per a la fira de Sant Andreu i, per descomptat, sense revetla.

Crisi del coronavirus a banda, Miramar creu en la importància de la salut i s’ha incorporat a Xarxa Salut impulsada per la Generalitat, quines implicacions té?

Ens vam adherir abans de la pandèmia i ha aturat un poc la iniciativa, el que sí que hem pogut fer és treballar amb el teixit associatiu per a fer una diagnosi de les mancances que puga tindre el poble arran de una vida saludable. Actualment les professionals de la salut que s’han dedicat estan treballant en un diagnòstic que vol treballar la salut des de moltes visions i des d’una perspectiva comunitària i de cures i prevenció. Alhora aquesta xarxa també ha servit per a donar a conéixer a les entitats del poble els serveis que tenim també i a feina que fem per tindre un entorn segur i saludable.

Del que queda de legislatura quins projectes pendents destacaries?

Ara, en el pla d’inversions, tenim dues obres en marxa a la platja de canvi de canonades i hem tret a licitació el fer un canvi de comptadors d’aigua al poble perquè la gent puga gestionar el seu consum. S’ha tret a licitació una piscina municipal descoberta i posarem en marxa una biblioteca de la qual tenim l’edifici fet però que no hem pogut inaugurar en un context de pandèmia. A més, acabem de rebre una subvenció de 165.000 euros que ens han donat la conselleria d’Indústria per a la renovació del polígon industrial.

Articles relacionats