18.6 C
Gandia
Diumenge, 25 febrer, 2024

EMOTIU HOMENATGE A JAVIER ABIL EN LA GALA HARVEY MILK

La gala dels premis Harvey Milk, organitzada per l’associació Independence Gay i dirigida a fomentar la visibilitat de la diversitat afectiva des de diferents perspectives artístiques, s’ha convertit este dissabte en un sentit homenatge a Javier Abil, el veí del Grau de Gandia que en 2014 va perdre la vida víctima d’un crim homofob. Merce Orpegui, la mara de Javier Abil, va pujar a l’escenari de la Sala B del Teatre Serrano per rebre el suport i el reconeixement de les entitats que treballen pel respecte a la diversitat, entre elles l’Ajuntament de Gandia, representat en esta gala per la vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives, Lorena Milvaques, i les regidores Liduvina Gil i Alicia Izquierdo.

 

La vicealcaldessa s’ha referit a les activitats culturals com una eina de treball fonamental per a visibilitzar des de noves perspectives la diversitat LGTBI, més enllà dels estereotips tòpicament reflectits en nombrosos àmbits.“Els nostres objectius de promoció cultural de la diversitat han d’anar encaminats a promocionar i donar suport a artistes, creadors i generadors de recursos de cultura LGTBI. I en aquest sentit, els Premis Harvey Milk són tot un referent a Gandia i més enllà de les nostres fronteres, perquè es tracta d’un certamen internacional. Des de l’àrea d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives ens sentim orgullosos d’iniciatives com aquesta i estarem al costat per tal de continuar treballant dur per la visibilitat, des de la normalitat, del col•lectiu LGTBI”.
La gala ha estat emotiva i ha servit d’aparador d’obres de temàtica LGTB, amb curtmetratges, fotografies i còmics, relats curts, art, dirigits a fomentar la llibertat d’amar.
Justament sota el lema “La lliberat d’amar”, han estat més de 300 les obres presentades als premis entre les quatre categories, les quals han donat una visió de la diversitat des de la normalitat, sense estereotips. En la categoria més antiga, la de relats que arriba a la quarta edició s’han presentat 216 treballs de 16 Comunitat Autònomes diferents i de 19 països. Pel que fa a les noves categories: En fotografia, 14 autors i 34 imatges. En còmic, 6. Finalment, 7 curtmetratges han optat a concurs.
Les obres presentades han tingut difusió. Per exemple, via online, els curtmetratges han tingut vora 4.000 reproduccions en Facebook… A més, des d’Independence Gay s’ha organitzat al llarg de l’any quatre exposicions en espais diferents: CC La Vital, al hall del Teatre Serrano, al Campus de Gandia de la UPV i la Biblioteca Central. També s’hi ha realitzat projeccions dels curtmetratges candidats, juntament d’altres d’animació de temàtica lgtbi de Cortoons al jardí de la Marquesa, dins els actes del primer Orgull Gandia o, més recentment, al Campus de Gandia de la UPV.
Relació de premis

Els premiats han sigut:
-Primer Premi de Relat Curt: “Amor entre dues joves valentes”, de María Brugués Méndez (València).
-Segon Premi de Relat Curt: “Et donaré les meues ales, Anwar”, de Maria José Robles (Cadis).
-Primer Premi de Còmic: “Desviats”, d’Irene Márquez (Ciudad Real).
-Segon Premi de Còmic: “Mai és vesprada”, de María Company i María Lozano (València i Madrid).
-Primer Premi de Fotografia: “Sense títol”, de Christian Puig (Gandia).
-Segon Premi de Fotografia: “Sense tu la vida és un zero”, d’Eva Tornero (Gandia).
-Premi Especial Públic de Fotografia: “Dos”, de Toni Deusa (Benirredrà).
-Primer Premi de Curtmetratge: “La xica de la barra”, d’Eva Mollo i Javier Ortiz (València).
-Segon Premi de Curtmetratge: “Solitaris”, de Rubén Montero (Barcelona).
-Premi Especial Públic de Curtmetratge: “Un Conte Real”, de Daniel Muñoz i Paula Dallas.
Els jurats estaven compostos per:
-Relat Curt: Daniel Ardid (periodista i coordinador dels Premis) i Toni Mateu (sòcia d’Independence Gai)
-Còmic: Raúl González i Fernando Luis Macías (professors del Campus de Gandia-UPV).
-Fotografia: Alessandro d’Urso (director del Festival Internacional de Curtmetratge d’Animació Cortoons), José Nuño (membre AFS) i Antonio Barroso (artista multidisciplinar, gestor cultural i president del Festival de les arts de València Ciutat Vella Oberta).
-Curtmetratge: Marina Segarra i Iván González (professors del Campus de Gandia-UPV) i David López (soci d’ Independence Gai).
Els premiats van agrair la possibilitat de donar a conèixer la seua obra a través d’aquesta quarta edició d’uns Premis que han tingut un clar objectiu: contribuir a la normalització de la realitat lgtbi a través de la cultura.

Articles relacionats