5.3 C
Gandia
Dimecres, 1 febrer, 2023

Els reis entreguen el Premi Cervantes 2020 a Francisco Brines en Oliva

 

– Brines no va poder recollir el guardó el Dia del Llibre degut al seu delicat estat de salut

Els reis d’Espanya s’han desplaçat aquest dimecres a Oliva (València) per a entregar el Premi Cervantes 2020 al poeta Francisco Brines, en el seu domicili en la finca familiar “L’Elca”, que ha inspirat molts dels seus poemes, al no poder-se celebrar la cerimònia el passat 23 d’abril pel delicat estat de salut de l’escriptor, de 89 anys d’edat.

Felip VI ha entregat a l’escriptor l’escultura i la medalla acreditatives del premi més important de les lletres hispanes, en reconeixement a la poesia “intimista i entranyable” d’un dels pocs poetes supervivents de la Generació dels 50, reconegut també amb el Premi Nacional de Literatura, el Reina Sofia de Poesia Iberoamericana, l’Internacional de Poesia Federico García Lorca i el Nacional de la Crítica.

Els reis entreguen el Premi Cervantes 2020 a Francisco Brines 1L’acte institucional s’ha celebrat a l’interior de l’habitatge del poeta, en una cerimònia íntima a la qual han assistit una desena de persones, entre ells el ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, el president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, el director de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE), Santiago Muñoz Machado, la directora general del Llibre, María José Gálvez i la neboda de l’escriptor Mariona Brines.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat durant el lliurament del Premi de Literatura en Llengua Castellana ‘Miguel de Cervantes’ 2020 al poeta valencià Francisco Brines, que la seua obra poètica és “mediterrània” i “genera pau, llibertat i convivència”.

“Es tracta d’un reconeixement merescut a una persona i un poeta extraordinari i que s’ha mostrat emocionat per tractar-se de la primera vegada que es guardona amb el Premi Cervantes l’obra d’un escriptor valencià” “Brines es un poeta universal, però amb arrels”.

Ha assenyalat que Francisco Brines és una persona “totalment agraïda”, de qui cal descobrir “tota la seua aportació filosòfica”, i que ha sabut reconéixer la labor que van tindre els seus pares permetent-li donar “via lliure” a la seua vocació de poeta “en un temps en què no era fàcil prendre aquestes decisions”.

Finalment, ha valorat que el lliurament del Premi Cervantes s’haja realitzat en la finca de L’Elca, propietat de Brines, a Oliva, ja que “Brines és aquest espai, aquest paisatge, és mediterrània i forma part del nostre itinerari anímic, espiritual i paisatgístic”.

El poeta ha regalat al rei una edició especial de la il·luminada rosa negra, una antologia poètica amb 40 dels seus poemes, pròleg de Carlos Marzal, i 20 serigrafies originals de l’artista Antonio Martínez Mengual signades a mà, un dels seus llibres més preuats.

Articles relacionats