20.4 C
Gandia
Diumenge, 19 maig, 2024

Els periodistes fan cua per a revisar la tesi doctoral de Pedro Sánchez

Diversos periodistes guarden cua des de primera hora del matí d’este dimecres en la universitat privada Camilo José Cela (CJC) per a llegir la tesi doctoral del president del Govern, Pedro Sánchez, l’única còpia de la qual està depositada en la biblioteca del campus situat en la urbanització de Villafranca del Castillo, en el municipi madrileny de Villanueva de la Cañada, a uns 30 quilòmetres a l’oest de la capital.

“Hi ha cua com en una carnisseria”, expliquen amb sorna des de la universitat, que des de primera hora d’aquest dimecres 12 de setembre ha gestionat les peticions de diversos mitjans de comunicació per a consultar la tesi titulada ‘Innovacions de la diplomàcia econòmica espanyola: anàlisi del sector públic (2000-2012)’, que Sánchez va llegir davant el tribunal el 26 de novembre de 2012 obtenint una qualificació de ‘cum laude’.

Alguns periodistes han esperat més de quatre hores per a accedir a la tesi, que es custodia en la xicoteta biblioteca de la CJC, on els interessats han d’omplir un formulari de consulta en el qual es comprometen a no divulgar fotocòpies o imatges del document i a “respectar la normativa vigent”. Només es poden prendre notes del document, que compta amb 342 pàgines.

La universitat no ha imposat un límit de temps a les consultes, “encara que estan intentant fitar-les una mica” perquè tots els periodistes puguen llegir-la hui, ja que la biblioteca tanca a les 18.00 hores.

En l’entrada al campus hi ha apostades unitats mòbils de televisions per a realitzar connexions en directe, i en la biblioteca es compten més periodistes que estudiants. Els redactors, quan arriba el seu torn, poden prendre notes de la tesi, que no està en préstec, sense més vigilància que una empleada que gestiona les peticions des d’un mostrador.

L’interés per la tesi de Sánchez s’ha avivat després de la dimissió aquest passat dimarts de Carmen Montón com a ministra de Sanitat per les suposades irregularitats en el màster que va cursar en la Universidad Rey Juan Carlos de Madrid, i després que el president de Ciutadans, Albert Rivera, haja reptat al president del Govern, aquest dimecres en el Congrés, a publicar el seu treball de doctorat.

Sánchez s’ha defès assegurant que el treball està publicat en la Base de dades de Tesis Doctorals (TESEU) allotjada en el web del Ministeri d’Educació i Formació Professional. No obstant açò, en aquesta plataforma només existeix una fitxa tècnica de la tesi de Sánchez amb un resum de cinc línies, i no és possible consultar el seu contingut a través d’internet, com exigeix la legislació vigent.

En concret, el Reial Decret 99/2011 que regula els ensenyaments oficials de doctorat estableix en el seu article 14.5 que “una vegada aprovada la tesi doctoral, la universitat s’ocuparà del seu arxiu en format electrònic obert en un repositori institucional i remetrà, en format electrònic, un exemplar de la mateixa així com tota la informació complementària que fora necessària al Ministeri d’Educació als efectes oportuns”.

No obstant açò, des de la Universidad Camilo José Cela han explicat a Europa Press que el treball de Sánchez es regeix per un reial decret anterior de 2007, que no obliga a publicar les tesis en format digital. “És voluntat de l’autor publicar-la o no”, han indicat des de la universitat, que assenyalen que, encara que Sánchez llegira la tesi en 2012, el seu grup de doctorat s’hauria format abans de l’entrada en vigor de la norma que obligava la publicació en format digital.

Articles relacionats