Els narcos gallecs traslladen la seua activitat a la Mediterrània

Agents de l’Agència Tributària i de la Policia Nacional han detingut en una operació conjunta, a nou persones i intervingut 31 fardells amb quasi una tona d’haixix, donant així per desmantellada una organització criminal gallega dedicada al tràfic de drogues en la costa de Múrcia i Alacant.
Entre els detinguts, informa el Ministeri d’Hisenda i la Policia Nacional en un comunicat, es troben els dos líders del grup criminal. Residien en Cambados (Pontevedra) però s’havien desplaçat fins al port de San Pedro del Pinatar a Múrcia per a coordinar l’operació de narcotràfic.
En l’operatiu s’han intervingut un total de quatre embarcacions. Una d’elles va ser abordada en alta mar quan transportava la droga. Havia sigut modificada amb dipòsits auxiliars, de manera que podia arribar a comptar amb fins a 16.000 litres de combustible, per a aconseguir així major autonomia.
La recerca s’havia iniciat al maig, quan les forces de seguretat van tenir coneixement de l’existència d’una organització criminal gallega dedicada al narcotràfic, i que comptava amb una «àmplia infraestructura» a Múrcia i Alacant.
La xarxa introduïa la droga a Espanya per mar i després la distribuïa per via terrestre.
El grup criminal estava liderat per dos homes que, des de Galícia, havien adquirit una embarcació a motor de 18 metres, que estava atracada a San Pedro del Pinatar a Múrcia.
A més, havien comprat altres dues llanxes més xicotetes, que utilitzaven per a realitzar transbords des de l’embarcació nodrissa i ocultar la mercaderia que després descarregaven en la costa.
En la recerca, es va comprovar que el principal investigat i el seu soci s’havien desplaçat des de Cambados fins a Múrcia, amb l’objectiu de coordinar l’operació de narcotràfic i organitzar la reparació i la modificació de l’embarcació nodrissa, a la qual li van afegir els dipòsits auxiliars de combustible.
Dos pilots de l’organització, segons van detectar els agents, s’havien desplaçat al port esportiu per a realitzar proves de navegació amb l’embarcació modificada.
Després de comprovar que funcionava correctament, van partir amb el vaixell cap a Àfrica per a realitzar una càrrega de substància estupefaent, encara que navegant a una velocitat «anormalment reduïda» per a no ser detectats per embarcacions policials.
Després de sol·licitar els corresponents manaments judicials per a l’abordatge i identificació dels tripulants, en la matinada del 23 d’agost, el Patruller de Vigilància Duanera ‘Abanto’ va interceptar a la llanxa quan tornava a les costes espanyoles. Es trobava a unes 167 milles a l’Est de Cap de Pals, navegant per aigües internacionals.
A bord de l’embarcació, els agents van intervenir un total de 32 fardells d’haixix, amb un pes total de 980 quilos, i van detenir als dos membres de l’organització que anaven a bord.
Després de realitzar l’abordatge, els agents van arrestar a altres dos membres de l’organització en els municipis de Vilanova de Arousa i Cambados -tots dos a Pontevedra-, a un altre en Adra (Almeria), i a quatre més en diverses localitats de Múrcia -San Pedro del Pinatar, Cartagena i Alcantarilla-.
A més, es van realitzar un total de vuit registres, quatre en habitatges i quatre en embarcacions.
De forma paral·lela, es van bloquejar els comptes bancaris dels detinguts i es va intervenir un vehicle tot terreny, dos remolcs marins i quatre embarcacions, una d’elles a San Pedro del Pinatar, on va ser traslladada des de Galícia.
La recerca, denominada Operació Diamant, ha sigut realitzada per les Unitats Operatives de Vigilància Duanera de la Corunya i Cartagena en col·laboració amb la Policia Nacional.

Et Pot Interessar