Els llauradors denuncien que han quedat exclosos de les ajudes per l’incendi

Llauradors afectats per l’incendi que a principi d’agost va cremar bona part de les partides de Marxuquera han denunciat a DIARI SERPIS que ara per ara han quedat exclosos de la sèrie d’ajudes que han previst les diferentes administracions, que només s’han contemplat per a immobles i infraestructures púbiques i de serveis. Eixa és la resposta que fins ara han obtingut els llauradors afectats que s’han apropat a l’oficina que l’Ajuntament de Gandia va habilitar per als afectats.

Els llauradors no tenen ara per ara més remei que encomanar-se a les resulucions de les assegurances, aquells que les tingueren contractades. Els danys són considerables en nombroses explotacions de cítrics de Marxuquera, algunes de les quals compten per centenars els arbres que han mort sota les flames. On el terreny forestal afectat pel foc limita amb l’agrícola, s’ha perdut fins la tercera tira de tarongers, el que multiplicat pel perímetre de l’incendi dóna com a resultat quantiosos danys. 

«Les administracions han posat especial èmfasi en oferir ajudes a les cases fins i tot sense limitar-se a la primera vivenda ni a criteris de renda», afirma un dels llauradors afetats. A més,  la Comissió Inter-departamental per al seguiment i la Coordinació de la post-emergència, que va obrir una oficina per a la presentació de danys, rebutja les reclamacions dels llauradors. 

La Direcció General de la Vivenda i l’Institut Valencià de l’Edificació s’han afanya a avaluar les estructures dels habitatges afectats perquè els seus propietaris puguen agilitzar els tràmits de sol·licitud d’ajudes, «però ningú s’ha ocupat ni tan sols d’anunciar que es van a avaluar també els danys al camp», afirmen.

Els llauradors entenen que es done prioritat als immobles, sobretot primers habitatges, i a la recuperació mediambiental, però fan en falta una proposta cap al sector agrari.

Et Pot Interessar