ELS LLAURADORS DEMANDEN A L’IVIA PELS PROBLEMES DE LES MANDARINES SAFOR I GARBÍ

Així, els pagesos afectats ha decidit interposar una demanda contra l’IVIA pels danys econòmics i els perjuís comercials que els estan causant estes noves mandarines ja que les taques a la pell que presenten la Safor i la Garbí «estan impedint la seua venda.

Sobre esta qüestió, aclarix també que les decisions que es van prendre en el seu moment sobre la Safor i la Garbí per part de la Conselleria d’Agricultura i de l’IVIA no van correspondre als actuals responsables de les dues institucions, però sí apel·la a la seua voluntat de col·laboració per a instar-los a buscar algun tipus de solució que servisca per a compensar als afectats. En qualsevol cas, AVA-ASAJA no pretén qüestionar el rigor i bon fer de la major part dels investigadors de l’IVIA.

Tot i això, set anys després, és a dir, quan les plantades adquirides han entrat ja en plena producció, els rendiments que s’estan obtenint «disten molt de ser tan prometedors com es pensava inicialment».

De fet, més de quaranta pagesos afectats per esta situació van decidir a la reunió que s’ha celebrada a la seu d’AVA-ASAJA donar els primers passos per a presentar per via judicial una reclamació pels perjudicis que estan patint. Els servicis jurídics d’esta organització agrària han començat ja a estudiar el cas amb tot «luxe de detalls per a poder determinar la manera més idoni d’articular esta demanda encaminada a exigir compensacions econòmiques per les pèrdues ocasionades».

En este sentit, bona part dels afectats van subratllar durant la reunió celebrada en AVA-ASAJA que se senten enganyats i han indicat, a més, que els resulta «incomprensible» que un centre investigador del prestigi de l’IVIA i, per tant, la pròpia Conselleria d’Agricultura de la qual depèn, posen en circulació dos nous productes vegetals «sense haver-los provat ni testat degudament, tal com vindrien a demostrar els decebedors resultats que estan obtenint la major part dels pagesos que han apostat per la Safor i la Garbí».

El Consorci Comarques Centrals es posiciona amb el diàleg com la solució per realitzar el desdoblament de la CV-60