Els experts calculen en mig milió al dia el cost de l’extinció d’un incendi forestal

L’Associació per a la Prevenció i Extinció d’Incendis Forestals de la Safor (APEIF), ha organitzat este dimecres 22 d’agost a les 19 hores una xarrada sobre prevenció a les 19 hores al poliesportiu de la urbanització de la Drova, a Barx. 

adverteix de que tots els estius les muntanyes mediterrànies pateixen incendis forestals que afecten la massa forestal i també els habitatges de particulars, incendis que suposen un desplegament de mitjans per a l’extensió del foc. Aquesta problemàtica es repetix tots els anys i gran part de la població es pregunta per què. Per intentar donar respostes a les causes dels incendis forestals, l’Escola de la Terra i el CDR la Safor van convidar el passat mes de juliol dos experts per buscar els perquès i donar solucions.

Ferran Dalmau, enginyer tècnic forestal, va explicar que el 56% del territori del País Valencià és espai forestal sense cap tipus de pla d’ordenació. A més, en els darrers 40 anys s’ha duplicat la llenya que hi ha als boscos . “S’ha abandonat el territori. Ni duplicant els mitjans contra incendis es pot fer front”, reflexiona Dalmau. A més, posa xifra al cost d’un incendi: 500.000 €/dia.

Segons Ferran Dalmau, s’han de canviar les prioritats i invertir en la gestió agroforestal, en prevenció. I posa l’exemple de l’Ajuntament de Serra que amb una inversió de 300.000€ ha instal·lat calefacció als edificis públics amb la llenya com a combustible. La bioenergia dóna llocs de treball i alleugera el bosc de massa forestal. Dalmau explica que els residus forestals són un subproducte que té un rendiment econòmic. La clau, segons Dalmau, és invertir en el desenvolupament rural per fer front als incendis.

Per altra banda, el president d’APEIF (associació per la prevenció i extinció d’incendis forestals de la Safor), Salvador Palomares, va explicar que al País Valencià només hi ha 500 bombers forestals i a la comarca de la Safor no hi ha cap. Aquesta associació, formada per 12 voluntaris, actua en cas d’incendi a la Safor, però també fa tasques de vigilància, assessorament i educació per previndre el foc. Palomares creu que les urbanitzacions necessiten sistemes d’autoprotecció per parar el foc.

Et Pot Interessar