20.7 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

Els cossos dels set veïns identificats en la Fossa 112 ja descansen en el cementeri de Tavernes

– Després d’anys de lluita, per fi, les famílies poden descansar, tancar les ferides i soterrar dignament els éssers estimats en el seu poble

– També s‘ha posat un socarrat a l’entrada del cementeri que rendeix homenatge a les víctimes

Les restes dels set veïns de Tavernes de la Valldigna identificats en la Fossa 112 descansen en pau en el cementeri municipal, prop dels seus familiars. Després d’anys de lluita, per fi, les famílies poden descansar, tancar les ferides i soterrar dignament els éssers estimats en el seu poble.

L’alcalde de Tavernes, Sergi González, ha sigut l’encarregat d’obrir l’acte d’homenatge i recepció de les despulles dels set veïns represaliats durant el franquisme: Vicente Gómez Marí, Vicente Carbó Torres, Juan Bautista Solanes González, Eduardo Sancho Sifres, Felipe Sala Escrihuela, José Peiró Calabuig i José Duato Ferrer .

L’acte ha comptat amb la presència dels familiars de les víctimes, la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, el director general de Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez Rico, el diputat de Memòria Històrica, Ramiro Rivera, i membres de la corporació municipal.

La presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme Fossa 112, Carmen Gómez, ha dit unes emotives paraules en record dels vallers represaliats pel franquisme, entre ells, el seu avi, l’alcalde republicà de Tavernes, Vicente Gómez Marí. Un altre dels familiars, Felipe Sala, ha recitat un emotiu poema que va aprendre des de ben menut per a honrar la memòria de les víctimes afusellades.

Per últim, s‘ha descobert un socarrat en l’entrada del cementeri que rendeix homenatge a les víctimes i guardat un respectuós minut de silenci.

L’alcalde, Sergi González, ha destacat que “és un dia que no oblidarem mai per totes les emocions que hem viscut en aquest acte necessari de reparació i justícia democràtica, el qual permet a les famílies mitigar el sofriment durant aquests anys”. La regidora de Memòria Històrica, Noèlia Alberola, ha recordat que “després de més de tres anys de lluita conjunta i un llarg procés, hui és un dia molt important i emotiu perquè les famílies han pogut donar una sepultura digna als seus éssers estimats”.

Durant el dia de hui, les restes dels cossos dels set veïns seran soterrades junt amb els seus éssers estimats en el cementeri de Tavernes, on descansaran dignament per a sempre.

Articles relacionats