22.6 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

Els citricultors perden la paciència

Desenes de milers de llauradors han tornat a eixir a les places dels pobles valencians este dilluns per demanar solucions a una campanya citrícola com desastrosa tant en la primera part com en la segona amb uns preus ruïnosos i prop de 500.000 tones de cítrics que es quedaran sense recol·lectar. Les pèrdues directes per als productors fins pugen a més de 200 milions d’euros, segons una valoració del sindicat la Unió de Llauradors. Les concentracions d’este dilluns han estat de caire comarcal i la de la Safor s’ha celebrat a Oliva (imatge). Hi havia representants institucionals de diversos municipis, però va cridar l’atenció l’absència de representants del govern local de Gandia. 

La Unió de Llauradors havia convoca les concentracions dilluns des de la Plataforma per la Dignitat del Llaurador -de la qual forma part- una nova protesta se suma a les ja realitzades els passats 18 de desembre de 2018 i 21 de gener de 2019.

Les concentracions se celebraren en aquesta ocasió en cadascuna de les comarques citrícoles afectades i en suport a la citricultura com a activitat econòmica, social i mediambiental del  territori. S’iniciaren de forma simultània a les 19,30 hores a Nules, Benicarló, Pego, Almoradí, Sagunt, Massamagrell, Bétera, Benifaió, Sueca, Oliva, Xàtiva i Llutxent. 

La Plataforma i la Unió exigeixen una sèrie de mesures a través d’una completa plataforma reivindicativa que de forma resumida passen per l’establiment i l’adopció de mesures compensatòries per als productors citrícoles i també per la suspensió de les importacions procedents de països tercers fins que es revisen els acords comercials i es faça un estudi socioeconòmic per a vore com afecten les produccions europees i que es garantisquen unes relacions comercials equitatives, amb una garantia absoluta per a la sanitat vegetal dels cultius a la Unió Europea i una reciprocitat de les mateixes exigències que tenen les produccions de la UE, tant des del punt de vista de l’ús de productes fitosanitaris com de requisits de seguretat alimentària dels consumidors i obligacions laborals, mediambientals i protocols comercials.

Articles relacionats