20.5 C
Gandia
Diumenge, 26 maig, 2024

EL TS ADMET EL CONFLICTE PLANTEJAT PER CASTELLA-LA MANXA SOBRE EL CABAL DEL XÚQUER

 

Aquest Decret arreplega la revisió dels Plans Hidrològics de les demarcacions hidrogràfiques del Segura, Xúquer, Guadiana i Tajo, a més d’altres vuit amb les quals el Ministeri de Medi Ambient va resoldre el segon cicle de planificació 2015-2021.

L’Executiu autonòmic sol·licitava llavors la derogació dels articles 1 i 2 del Reial decret 775/2015 aprovat el 28 d’agost de 2015 pel qual es definien nous àmbits territorials en organismes de conca que afecten a les demarcacions hidrogràfiques. Al no produir-se cap pronunciament del Govern d’Espanya en el termini legal de dos mesos, l’Executiu castellà-manxec presentava un nou conflicte de competència, aquesta vegada davant el pla de conca i davant el Tribunal Constitucional.

La consellera titllava d’ “inaudita” aquesta fusió de dues conques abans separades, per la qual cosa l’Executiu regional entén que es produeix un minvament dels drets d’aigua de la conca cedent en un doble sentit. En primer lloc perquè permet que intercanvis d’aigua que abans eren considerats transvasaments passen a ser simples derivacions internes entre cabals d’una mateixa conca.

A més, el contingut del Reial decret perjudica a Castella-la Manxa en un segon aspecte. Es tracta de la menor representativitat que obté la regió en els òrgans de presa de decisions de la Confederació Hidrogràfica (CHJ). Amb el nou repartiment, la Comunitat Autònoma castellano-manxega perd dos representants davant la CHJ, ja que el càlcul es veu alterat en sumar a la població proveïda d’aquestes conques agregades artificialment al sistema.

Articles relacionats