El trip de l’orquídia la nova plaga del segle XXI del sector citrícola

Aquesta plaga està aguaitant virulentament als camps de cítrics no sols de La Safor, sinó de tot l’arc mediterrani.  Aquesta temporada ha entrat amb molt forta a la comarca saforenca, on hi ha camps completament infectats d’aquesta plaga i que la seua producció anirà destinada al suc.

Aquesta bestiola que es troba en la unió de les taronges,  apareix a la fi del mes d’agost i té el seu auge al voltant dels sis o set mesos posteriors. En aquests moments només hi ha un parell de productes que erradiquen en part aquesta plaga com el KlartanReldan o Epik encara que han de fer-se tractaments cada mes o mes i mig depenent de la infestació. Això provoca que les despeses augmente considerablement i que els beneficies es poden convertir fàcilment en pèrdues.

La proliferació d’aquesta plaga podria haver-se produït perquè els estaments comunitaris han prohibit la majoria d’insecticides i tan sols poden utilitzar-se un xicotet número que ni molt menys són tan efectius com els prohibits actualment. Així mateix l’IVIA a València tampoc sap com erradicar aquesta plaga que pot condemnar a l’agricultor a l’abandó definitiu.

Els tècnics de la Generalitat Valenciana estan provant diferents matèries però el temps s’acaba i de moment no hi ha cap solució a curt termini. L’única cosa que queda és controlar i tractar amb els materials anteriorment esmentats i que estan autoritzats per la comissió europea.

Precisament aquesta temporada 2019-20 els preus de les taronges han tornat com fa dos anys, però el gran minvament existent que es calcula entre el 30 i 40 per cent fa que estiguem com de costum -aguantar fins on es puga-. Tot unit a la nova plaga i al fet que a La Safor hi ha molt poques hectàrees mecanitzades fan que la subsistència del sector siga una feina molt àrdua.

Et Pot Interessar