EL SUPORT D’EUPV A L’ACORD DE L’AIGUA IMPLICA UNA AUDITORIA PER SABER ON ESTAN ELS 55 MILIONS DEL CÀNON

L’acord de la Junta de Govern de Gandia per retornar a Aigües de València els 55 milions del cànon per a infraestructures que no es va destinar a eixa finalitat a canvi d’un augment al rebut, compensat per una rebaixa al clavegaram, ha trencat la unitat d’acció a Més Gandia (Compromís, EUPV i ERPV), per més que inicialment semblava que la coalició havia prestat un vot al PSPV a la Junta de Govern per tal de tirar endavant l’acord.

 

Nahuel Gonzále, d’EUPV, ha votat a favor de l’acord, però ha advertit al PSPV que serà a canvi d’una auditoria per tal d’esbrinar on es van destinar els 55 milions que es van volatilitzar del canon del cicle hidràulic que va avançar Aigües de València a l’Ajuntament de Gandia el darrer mandat del socialista José Manuel Orengo, entre 2007 i 2011.

Les regidores de Compromís per Gandia que formen part del Grup municipal Més Gandia, atenent el manament de l’Assemblea local de Compromís, han votat en contra de la proposta d’acord amb Aguas de Valencia.
La regidora Laura Morant, portaveu local de Compromís, ha manifestat que «sempre hem sigut crítics, des de l’inici, en l’obtenció dels 55 milions del cànon de l’aigua. Sobretot pel que va ser la seua destinació. Mai no van estar els diners destinats on havien d’estar: inversions en el cicle de l’aigua».
Seguint aquest posicionament crític, Compromís per Gandia ha decidit ser coherent amb ella, perquè «estem en contra del retorn dels 55 milions del cànon de l’aigua a Aguas de Valencia i necessitàvem temps per buscar altres mecanismes tot i que entenem que el temps jugava en contra», segons Morant.
«No volem ni podem oblidar que la situació actual és la conseqüència d’una dolenta gestió del PSOE liderat per l’exalcalde José Manuel Orengo, i de la mateixa manera hem de criticar l’oposició del PP a l’actualització dels preus de l’aigua durant els seus 4 anys de govern, però en algun moment havia de fer-se. Si s’haguera fet quan tocava i i el Partit Popular haguera sigut més responsable i menys populista, la situació seria menys complicada», ha afegit Laura Morant, qui afig que «ha de ser de nou el govern actual qui haja d’assumir la responsabilitat amb la ciutat que va defugir Arturo Torró».
Compromís per Gandia continua treballant en Més Gandia i, segons Morant, «pensem que allò més positiu que té l’esquerra és que podem discrepar i és sa pensar diferent, sense dubtar del bon fer de la regidoria competent».
L’acord pres este dilluns és el resultat «d’una llarga negociació que ens ha ocupat gran part de l’any de legislatura del nou govern municipal», ha dit González, d’EUPV. Eixa solució ha necessitat del vot favorable d’EUPV a causa de les diferents posicions internes del Govern, on esta formació ha optat per recolzar l’acord després de dos assemblees de debat entre la militància i simpatitzants.
Per a EUPV, les premises que sustenten la decissió són principalment la necessitat de tancar ja per fi el que consideren el major problema d’aquesta ciutat, no sols per la seua magnitud, sinó també per la seua durada des de que en 2008 s’aprovara la concessió del servei. «Tampoc podem evitar, com hem fet des d’aquell any, criticar tot aquest procès que ens ha dut al punt en què ens trobem, i que s’ha distingit per l’opacitat, la sospita i la falta de voluntat per fer front al problema de fons. Tot açò ha suposat procediments judicials diversos que qüestionaven la legalitat de la concessió, utilització de recursos destinats a inversions en la xarxa de l’aigua que han estat desviats a altres finalitats, sentències judicials que obligaven a pagar aquest Ajuntament per la mala gestió i incompliment dels compromisos d’acord, etcétera», ha afirmat el regidor d’EUPV.
«Aquesta responsabilitat dels Governs del PSOE (José Manuel Orengo) i PP (Arturo Torró) no l’oblidem i, en cohèrencia, demanarem que s’obriga una comissió d’investigació tècnica i política per esclarir la gestió que s’ha dut a terme per a que la ciutadania siga coneixedora; així com la realització de l’auditoria que mostrarà el destí dels 55 milions que s’haurien d’haver invertit en millora de la xarxa d’aigua potable».
Però, tot i el que han exposat, EUPV entén que aquest Govern té una premisa fonamental: «arreglar la situació heretada dels anteriors governs i ficar ordre per deixar una millor Gandia que mire al futur. És per això que hem decidit apostar per la solució final sense recòrrer a l’habitual deixadesa de funcions esperant que qui estiga en un futur faça front a la situació».
Des d’EUPV han exigit així mateix que l’actualització del preu de l’aigua requerit per sentència judicial «degut a la mala gestió del Partit Popular», no supose l’augment del rebut compensant-ho amb la reducció de la taxa del clavegueram. «Creguem que la ciutadania no pot estar soportant constantment els errors i la deixadesa dels diferentsgoverns municipals», afirmen, i conclouen assenyalant que «volem fer pública la nostra petició al socis de govern socialistes de la necessitat de realitzar una autocrítica a la seua gestió i lamentem profundament la falta de consideració cap a la ciutadania que mereix un respecte i la veritat davant de tot.

Et Pot Interessar