10.4 C
Gandia
Divendres, 1 març, 2024

El sistema sanitari va detectar 1.422 casos de dones que havien patit violència de gènere

– Barceló: “El sistema sanitari no sols ha de protegir-nos de la malaltia física, també de malalties socials com el masclisme”

– L’any passat es van detectar 1.422 casos de dones que han patit violència de gènere gràcies al garbellat que realitzen els professionals

– Quasi 100.000 dones van participar en el programa de garbellat de violència de gènere durant 2019

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat amb motiu del Dia Internacional contra la Violència cap a les dones que “el sistema sanitari no sols ha de protegir-nos de la malaltia física i mental, sinó que també ha de fer-ho de malalties socials com el masclisme“.

En aquesta línia, ha destacat que durant 2019 es van emplenar un total de 4.697 informes mèdics de presumptes maltractaments en la Comunitat Valenciana, i quasi el 16% d’ells va correspondre a dones ateses en els serveis d’urgències hospitalàries.

Així mateix, durant l’any passat 96.912 dones van participar en el programa de garbellat de violència de gènere que es duu a terme des dels centres d’atenció primària i les urgències hospitalàries. Gràcies a aquest garbellat, les i els professionals sanitaris van detectar 1.422 casos de violència de gènere.

En concret, 693 han sigut casos de violència física, 1.298 casos de maltractament psicològic i 129 casos de violència sexual. Aquestes xifres fan referència a persones que han patit diferents tipus de violència alhora.

D’altra banda, s’ha detectat que durant l’any 2020, a causa de la pandèmia per *coronavirus, s’ha produït una disminució de les dones que han participat en el garbellat de violència de gènere pel fet que l’atenció sanitària s’ha realitzat de manera telefònica des dels centres de salut.

Els comportaments masclistes i violents, en paraules de la consellera, són “intolerables, per la qual cosa es fa necessari continuar combatent la violència de gènere en tots els àmbits socials i especialment en el sanitari”. “La violència contra la dona atempta contra la salut de tota la societat. Previndre aquest tipus de comportaments ens beneficiarà a totes i tots”, ha afegit Barceló.

Articles relacionats