20.7 C
Gandia
Dimecres, 22 març, 2023

“El sabor de les flors”, documental que narra la vida de la xef valenciana Susi Díaz

 

• “El sabor de les flors” narra la vida de Susi Díaz, reconeguda com una de les millors xefs del nostre país

• El documental ha sigut escrit i dirigit per Marta López Plaza, alumna del Màster Universitari de Comunicació Transmèdia del Campus de Gandia

“El sabor de les flors” narra la vida de Susi Díaz, reconeguda com una de les millors xefs del nostre país. Propietària del restaurant La Finca, a Elx, Díaz compta amb una estrela Michelin i nombrosos reconeixements en el món de la gastronomia. Aquest documental recorre no sols la trajectòria professional, també la personal d’una dona que des de molt xicoteta ha estat unida a la cuina “gràcies a les seues dues àvies, que a més la van educar en els valors de l’esforç i la tenacitat. Sense haver trepitjat una escola de cuina, s’enorgulleix de ser autodidacta i el seu treball l’ha portada a aconseguir un gran prestigi professional i el reconeixement de la crítica”.

El documental “El sabor de les flors” ha sigut escrit i dirigit per Marta López Plaza, alumna del Màster Universitari de Comunicació Transmèdia que imparteix el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV). Al costat d’ella, Edu Peiró, director de fotografia; Vicent Llodrà i Martí Botella, operadors de càmera i Samuel García, tècnic de so.

La cuina, font d’inspiració

Amb anterioritat, Marta ja va dirigir el curtmetratge “La recepta de la vida”. Amb aquesta cinta va participar en la 67 edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià, en la secció Culinary Zinema. En ella, la recepta de la paella serveix d’excusa per a conéixer a Amparo, una dona de 96 anys que revela, entre ingredient i ingredient, quin és el secret de la seua vida. El curtmetratge va ser guardonat en el concurs Nespresso Talents 2019, i com ha assegurat la seua directora, “aquest reconeixement va ser un empenyiment per a seguir i per a obrir nous horitzons en la creació audiovisual”.

La cuina i la dona són presents en les seues dues obres; “en el cas del curtmetratge perquè era el tema que proposava el concurs i en el cas del documental era seguir amb la inspiració, però hem passat d’una dona anònima, com és la protagonista del curtmetratge i que interpreta la meua àvia, a una gran xef en el cas del documental”. Quant a la protagonista d’aquest últim, Marta ha afirmat que “vaig tindre clar que havia de ser una dona i valenciana, m’agraden els referents pròxims. Trobar-me amb *Susi Díaz va ser el major regal, ella encarna tots els valors que jo volia transmetre. La seua història és única. És una dona lluitadora, creativa, treballadora, tenaç… a més d’arribar pel cap alt alt en la cuina, la seua història personal també és un triomf com a dona”.

Articles relacionats