23.4 C
Gandia
Dijous, 30 juny, 2022

El Real de Gandia recull més de 12.000 peces de roba usada per a reutilitzar

– S’han recollit 5.424 kg, un 19% més que l’any passat. Equivalen a 12.000 peces de roba que tindran una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge.

Humana Fundación Pueblo para Pueblo, organització que des del 1987 promou la protecció del medi ambient mitjançant la reutilització del tèxtil i duu a terme programes de cooperació a l’Àfrica, Amèrica Llatina i l’Àsia, i també d’ajuda local al territori més proper, ha recollit 5.424 kg de tèxtil usat al Real de Gandia durant el 2019 per a donar-les una segona vida mitjançant la reutilització o el reciclatge. Aquest registre representa un augment del 19% respecte a l’any anterior (4.554 kg).

El 2019, milers de donants van dipositar la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no utilitzaven als contenidors de color verd de la Fundació. El servei de recollida selectiva del tèxtil és gratuït i representa un estalvi municipal.

Les tones recuperades per la Fundació equivalen a 12.000 peces de roba. La gestió de les quals implica un doble benefici: el primer és ambiental, perquè en redueix la generació de residus i contribueix a la lluita contra el canvi climàtic. La reutilització i el reciclatge del tèxtil durant l’any passat van representar un estalvi de 17 tones de CO₂ a l’atmosfera. Un estudi de la Comissió Europea indica que per cada kg de roba recuperada i no incinerat es deixen d’emetre 3,169 kg de CO₂.

El benefici social consisteix en la creació de llocs de treball inclusius, estables i de qualitat: Humana genera un lloc de feina indefinit per cada 36.000 kg de tèxtil que es recullen. D’altra banda, els recursos obtinguts es destinen a projectes socials: amb més de tres dècades d’activitat, 2,5 milions de persones s’han vist involucrades als programes de desenvolupament als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Durant aquest període, la Fundació ha destinat més de 31 milions d’euros per a la formació de professors de primària, l’impuls de l’agricultura sostenible o la lluita contra el VIH/SIDA, entre altres accions de cooperació.

Una gestió amb visió d’economia circular

Agraïm la solidaritat i la confiança dels veïns i les veïnes”, assegura Darío Gómez, responsable de la Fundació a la Comunitat Valenciana, que afegeix: “Humana contribueix a fer més sostenible el sector de la gestió de residus amb una visió d’economia circular, ja que introdueix de nou la roba a la cadena de valor, genera recursos amb un impacte social positiu, crea ocupació verda i sostenible, incideix en l’àmbit local i promou la millora de les condicions de vida de les comunitats més desfavorides gràcies a programes de cooperació al desenvolupament”.

Gómez recorda que el 2025 tots els municipis de la Unió Europea hauran d’establir una recollida separada per al residu tèxtil, “la qual cosa millorarà sense dubte la baixa taxa de separació en origen, que no supera el 10% al Llevant”. “Des d’Humana aplaudim la tasca dels municipis que promouen la recollida selectiva de roba. Som davant d’una oportunitat i un gran repte per a donar una empenta definitiva a la gestió apropiada d’aquest recurs, fidels a la jerarquia de residus i a un model econòmic circular, on prevalga la prevenció i la reintroducció del tèxtil a la cadena productiva, perllongant-ne el cicle de vida”, afegeix.

La destinació de la roba usada

Les peces dipositades als contenidors d’Humana tenen dues destinacions: prop del 90% es tracta a les plantes de preparació per a la reutilització de la Fundació (a Madrid i Barcelona) i la resta es ven a empreses de reutilització i reciclatge.

L’alcalde del Real de Gandia, Gustavo Mascarell, ha explicat que és traca d’una iniciativa “que fa uns anys que realitzem i és molt important per a la localitat, tant per la llavor social i ecològica, com pel servei útil que ofereix als nostres veïns i les nostres veïnes”.

Articles relacionats