EL PSOE DEIXA EN MANS DE PODEMOS LA DECISIÓ D’INVESTIR A PEDRO SÁNCHEZ

«És la nostra línia roja», així ho ha explicat el president d’Astúries, Javier Fernández, en abandonar minuts després de les 23.00 hores la seu del partit en la madrilenya carrer de Ferraz al costat de la cap de l’Executiu andalús, Susana Díaz, cinc hores després d’entrar a l’edifici, on ha tingut lloc el conclave de Sánchez i els seus ‘barons’ previ al Comitè Federal d’este dilluns. El president valencià, Ximo Puig, hi va arribar tres hores tard després del pintoresc embolic amb la seua agenda. 

A la seua eixida, els presidents asturià i andalusa, que han eixit del braç, i els de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, i la Comunitat Valenciana, Ximo Puig, han assegurat que la posició del partit és unànime: primer, deixaran intentar formar govern al PP i ho rebutjaran amb el seu vot i, després, intentaran arribar a un acord amb altres partits amb una sèrie de condicions clares, que comencen amb la unitat d’Espanya.

«Per tant, no es tanca cap porta al diàleg, però es posa, o com a mínim es rebutgen, les condicions que han posat altres formacions polítiques», ha explicat García-Page, que ha insistit que «hi ha unanimitat» en el partit en este sentit.

A la reunió d’este diumenge han acudit tots els dirigents territorials, incloent als set presidents autonòmics. Puig ha estat l’últim a incorporar-se, ja que ha arribat minuts després de les 21.00 hores. El primer a eixir ha estat l’extremeny Guillermo Fernández Vara, que se’n va anar abans que acabara a les 22.15, assegurant que la cita anava «bé». «Eixim tots reforçats», ha dit.

Puig ha fet especial èmfasi que el PSOE «mai» va a facilitar el govern al PP. «He vist ‘B’, el documental de Bárcenas. Després de veure’l és difícil que algú vote al PP», ha afirmat.

«És molt difícil que parlem de qüestions internes sense abans haver aclarit la incògnita que té la gent plantejada al cap i és què va a passar amb este país», ha afirmat García-Page, per a després recalcar que el PSOE no pot fer «un bon congrés sobre la base que li vaja malament al país».

Així, els dirigents territorials no han deixat patents diferències malgrat les tensions dels últims dies a càrrec dels possibles pactes postelectorals. L’anunci de Ferraz de la possibilitat d’endarrerir el congrés a primavera i la postulació de Sánchez va causar malestar en algunes federacions, però este diumenge no han volgut aprofundir públicament en aquest assumpte.

A Susana Díaz se li ha preguntat si el líder del partit ix reforçat d’esta trobada: «Sempre, sempre, el secretari general sempre», ha respost, amb un somriure.

Fonts de Ferraz consultades per Europa Press han subratllat que, després de fer «autocrítica» pels resultats, hi ha hagut acord sobre el ‘full de ruta’ a seguir i els plantejaments amb els quals s’abordaran les negociacions.

Així, han indicat estes fonts, es buscaran pactes per avançar en una transformació d’Espanya que passa per consolidar una recuperació econòmica justa; un pacte educatiu, per la ciència i la cultura; acabar amb la desigualtat; un pacte contra la violència de gènere; la reconstrucció del pacte de Toledo; la reforma de la Constitució i la recerca de la flexibilització dels objectius de dèficit a Europa.

García-Page ha coincidit que la resolució recull una posició comuna del partit, que té «vocació de governar». L’objectiu, ha dit este president, és intentar fer-ho «si fracassa el PP» i amb «uns límits molt clars» que afecten «la Constitució, la sobirania nacional i el model democràtic».

Cs denúncia que PSPV, Compromís i PP s’han aliat a Gandia per a mantindre el sou a un trànsfuga