24.6 C
Gandia
Diumenge, 14 abril, 2024

El projecte pilot ‘Ramat de foc’ a Gandia estudiarà els resultats del seu funcionament

– Aquesta iniciativa, que fa uns mesos que està en marxa, pretén reintroduir la ramaderia tradicional com a eina de gestió forestal i prevenció d’incendis en un espai de gran valor ambiental, el paratge Natural del Parpalló Borrell, arran de l’incendi de Llutxent de 2018.

La regidora de Gestió Responsable del Territori i Medi Ambient, Alícia Izquierdo, junt amb el Director General de Medi Ambient, Daniel Muñoz, han visitat la finca del Paratge Natural del Parpalló Borrell, al massís del Mondúver, on naix el projecte pilot ‘Ramat de foc’.

Aquesta iniciativa pilot, posada en marxa fa uns quants mesos, pretén reintroduir la ramaderia tradicional com a eina de gestió forestal i prevenció d’incendis en un espai de gran valor ambiental, tot arran de l’incendi de Llutxent de 2018. «A la zona del paratge hi ha un greu risc d’incendi i per això s’han executat (amb mitjans mecànics) les faixes de prevenció i tallafocs que marca el Pla local de Prevenció d’Incendis», ha comentat Muñoz.

També tota una sèrie d’infraestructura preventiva com dipòsits d’extinció, millora de camins, senyalística, etc. El segon pas ha sigut construir un corral “portàtil” homologat per a estabular els animals durant la seua estança en la zona.

‘Ramat de foc’ és una iniciativa de l’Ajuntament de Gandia que ha eixit gràcies a la subvenció de l’estratègia REacciona gràcies al finançament de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València.

«Els beneficis del projecte són clars. Per una banda, executar un programa de manteniment molt més econòmic i sostenible de les àrees estratègiques de gestió forestal», va afegir Muñoz. Un altre dels beneficis és fomentar la ramaderia extensiva i oferir un salari digne a una professió, la de ramader, en risc de desaparició.

«Gràcies a la col·laboració de l’empresa privada Nofence (Noruega), que subministra els dispositius electrònics per tal de provar i avaluar els resultats, està sent tot molt més fàcil. Podem controlar als animals amb els xips que porten incorporats. És un tipus de monitoratge en temps real.», va concloure Izquierdo.

Un projecte molt innovador, en fase experimental, del que ja s’han interessat molts ajuntaments i les conselleries de Medi Ambient i Ocupació per parlar de la inserció i millora del món laboral al sector primari. Ara cal analitzar els resultats d’aquests mesos i esperar al fet que les cabres, que fan transhumància a Terol fins a l’octubre, tornen al paratge per concloure si és viable continuar el projecte. Unes conclusions que es presentaran més endavant en unes jornades.

Articles relacionats