El Programa de Prevenció de Càncer Colorectal (PPCCR) desenvolupat en el Departament de Salut de Gandia ha detectat precoçment des que es posara en marxa en 2014 un total de 103 casos, la majoria dels quals s’han trobat en estadis precoços.
Això suposa que en aproximadament tres de cada mil persones que han participat en el programa de garbellat s’ha detectat aquesta malaltia sense que haguera produït símptomes prèviament.
A més, en més de 910 persones (aproximadament la meitat de les quals se’ls ha realitzat colonoscòpia) s’han detectat i extirpat pòlips adenomatosos, que malgrat considerar-se benignes poden evolucionar a lesions canceroses.
Durant la segona ronda del programa, que va concloure a la fi de 2018, més de 38.500 persones van ser convidades a realitzar aquest garbellat, de les quals van participar un 50%. Aquesta xifra és superior a la de la ronda prèvia i està en línia amb l’objectiu establit pels estàndards europeus.
El PPCCR es va iniciar en el departament en 2014. La segona ronda es va completar a la fi de 2018, i actualment s’està iniciant la tercera ronda. En aquest moment s’està convidant a participar a la població de zona bàsica de salut d’Oliva.
Aquest programa està destinat a les persones d’entre 50 i 69 anys dels diferents municipis del departament i el seu principal objectiu és el diagnòstic precoç del càncer colorectal, abans que apareguen els primers símptomes. En detectar els casos de càncer en estadis més primerencs, millora el seu pronòstic i poden aplicar-se tractaments menys agressius.
Així mateix, mitjançant aquest programa també es duu a terme la detecció i tractament de pòlips de còlon. Aquests tumors es consideren benignes, no obstant això, amb el pas del temps podrien tornar-se malignes i arribar a donar lloc a lesions canceroses, especialment els pòlips adenomatosos.
El garbellat es duu a terme mitjançant la realització cada dos anys d’una prova de detecció de sang oculta en femta, per a això es remet un kit per a la presa de mostra al domicili de les persones que han acceptat participar. A les persones amb una prova de sang oculta en femta positiva se’ls ofereix la possibilitat de realitzar una colonoscòpia, per a completar l’estudi.
Aquest programa en el departament es coordina des del Centre de Salut Pública de Gandia, i en ell participen gran nombre de professionals de l’àmbit sanitari, tant dels equips d’atenció primària com dels serveis de laboratori, admissió, medicina digestiva, anatomia patològica, cirurgia, oncologia i radiologia de l’hospital Francesc de Borja.
El càncer de còlon
El dia 31 de març se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Còlon. El càncer colorectal representa en l’actualitat un important problema de salut pública als països occidentals, que afecta a homes i dones, especialment a partir dels 50 anys.
A nivell nacional, aquest és el càncer més freqüent, i el segon en mortalitat. Mentre que en la Comunitat Valenciana és el segon càncer més freqüent, i suposa la segona causa de mort per càncer tant en dones (després del de mama), com en homes (després del de pulmó).
Els factors de risc modificables d’aquest càncer són: l’obesitat, el sedentarisme, factors dietètics (incloent l’alt consum de carn roja, carns processades i carns cuinades a temperatures molt altes, així com el baix consum de fibra), el tabaquisme i el consum d’alcohol.