14.2 C
Gandia
Dissabte, 2 desembre, 2023

El PP denúncia “ús i abús” de contractacions directes sense fiscalització

El PP de Gandia ha denunciat un “ús i abús” per part del govern local de GAndia de les contractacions directes, “a dit i sense pansa pel filtre de la fiscalització de l’oposició”, amb contractes menors.
El PP recorda que ja va denunciar a l’agost de 2016 que es van adjudicar més de 112 contractes per un muntant d’1.8 milions d’euros, al gener de 2017 es continuaven produint aquests contractes “a dit”, més d’un centenar, un 90% dels contractes realitzats per l’Ajuntament, i amb un cost per a les arques públiques de més d’1.6 milions d’euros.
Segons el PP, en la recta final de la legislatura, només en el primer mes d’enguany s’han asdjudicat més de 12 contractes en només el mes de gener per valor de 251.000 euros. Per al PP, això suposa que el govern local decideix per si “qui fa, com i perquè en aquesta ciutat”.
El regidor del PP Vicent Gregori s’ha preguntat “com pot ser que el Govern de PSOE i Més Gandia es gaste en un mes en contractació directa més del que té assignat per als pressupostos participatius en tot una any”.
Per la seua part, el regidor Andrés Puig ha titllat de “decebedora” la reunió del Consell de Participació Ciutadana celebrada dilluns, a la qual “només van assistir 5 veïns i 6 polítics, d’un total de 25 representants perquè ningú en aquest ciutat creu ja en la participació ciutadana d’aquest govern“.

Prieto: “El PP juga a confondre”

El regidor responsable d’Administració, Transparència i Govern Obert, José Manuel Prieto, i l’edil de Polítiques amb la Ciutadania, Nahuel González (ambdós a la imatge), han respost al PP i  han mostrat el seu malestar: “Els populars juguen a confondre, mentint, a pesar de conèixer la nova llei de procediments contractuals, que obliga a fer contractes a partir dels 5.000 €”. De 5.000  a 15.000 € es fa declaració responsable i procediment contractual. I a partir d’aquesta quantitat, s’enceta un procés de pública concurrència. Per aquesta raó legal, i perquè és la voluntat del govern local, han augmentat el nombre de contractes directes. “Hem fet contractes amb despeses de Fitur i, fins i tot, inferiors als 5.000 €”. Precisament, per evitar col·lapsar l’administració, s’ha dedicat personal exclusivament per a contractació menor.

“Per tant, cap lliçó del partit que feia els procediments sense contracte i amb encàrrecs verbals”. Com a exemple, el regidor Prieto ha fet pública una sentència judicial del 20 de febrer passat que obliga a l’Ajuntament a pagar el deute de 59.000 € amb l’empresa constructora de la coberta del camp de futbol Fort Llopìs del Grau. Una obra que es va realitzar sense procediment contractual “i per encàrrec verbal de l’anterior alcalde, Arturo Torró, i el director general d’Esports”, segons assegura la sentència.    

Consell històric

Per la seua banda, González també ha mostrat la seua sorpresa per les crítiques del PP al Consell de Participació Ciutadana celebrat dilluns, “ja que va ser històric i es va donar suport unànime, també del PP, als Pressupostos Participatius de 2019. El PP vol fer electoralisme a costa de la participació ciutadana. Ells, que eren exemple de govern desposta, que prenia decisions sense consultar la ciutadania. Els Pressupostos Participatius de 2018, els primers de la història, van ser un èxit pel que fa a les propostes presentades i a la participació”.

Finalment, el regidor de Més Gandia ha recordat que en arribar al govern es van trobar amb que el PP feia 9 mesos que no pagava als propietaris del centre d’associacions Manuel Brosseta. “Nosaltres, per contra, vam crear l’espai associatiu públic Joan Climent”.

Articles relacionats