El PP de Gandia denuncia «presses» per constituir el Comitè de Transparència abans d’eleccions

El Comitè de Transparència de Gandia ha entrat en fase de consulta tècnica que ha retardat la seua constitució, més d’un any des de l’anunci de la seua constitució, en setembre de 2017. El regidor d’Administració, José Manuel Prieto, ha atribuït el retard a la necessitat de dotar a l’ens de totes les garanties. Així ho ha declarat tot just després de que el PP acusara al govern en una roda de premsa d’haver-li entrat les «presses» per constituir el comitè tot just abans de les eleccions. 

El PP ha acusat al govern local de «presumir del que no és, doncs les formes i temps no li avalen».
Des que es va aprovar la creació del Comitè el 21 de setembre de 2017, «no hem sabut res, fins ara, quan nombroses persones de diferents associacions han vingut estranyades a preguntar-nos que era eixe decret que els estava arribant per part de l’Ajuntament i del que no tenien cap informació».
El regidor del PP Andrés Puig ha afirmat que «quan sis dels 11 membres que componen el Comitè de Trasparencia, són ciutadans d’associacions diverses de la ciutat, no s’entén que els mateixos que han d’assumir un compromís públic per 6 anys, no tinguen la més mínima informació.” 

Per la seua part, Vicent Gregori, portaveu adjunt del PP, afirma que “no és de rebut voler nomenar aquest Comitè Municipal de Trasparencia, a tot córrer, amb l’única finalitat de presentar-se a les eleccions dient que són el Govern de la trasparencia, quan no la hi ha ni per a la creació d’aquest òrgan de tutela”.
El PP ha exigit una campanya informativa en la que s’explique amb claredat, el procediment a seguir, i la utilitat i transcendència del comitè, que es done informació en les Juntes de Districte dels barris, i en les altres associacions i òrgans anomenats a participar, i que es puga participar d’una manera flexible i àgil per als ciutadans.
Alhora, demana que es paralitze el procediment i els terminis, fins que s’arribe a un compromís i consens per part de tots els partits polítics que formen part de l’arc municipal, tenint en compte que afectarà als presents i futurs membres.

Resposta

El regidor delegat d’Administració i modernització, Jose Manuel Prieto, ha respost que el Comité Municipal de Transparència tindrà un marcat caràcter ciutadà, ja que estarà format per 6 representants de la ciutadania que seran elegits per les associacions i col·lectius, a més de tècnics municipals i 2 experts amb solvència i trajectòria reconegudes en la matèria i on la part política tindrà el paper d’escolta activa.
Prieto ha recordat que l’actual govern ha desenvolupat una Ordenança de Transparència pròpia que va més enllà del que exigeix ​​la Llei i que dins d’aquesta iniciativa, l’únic aspecte que queda per posar en marxa és el mateix Comitè municipal de Transparència.
Pel que fa al mecanisme d’elecció dels membres, l’edil ha aclarit que la pretensió era que estiguera en funcionament abans de l’estiu però que, després de consultar-lo i estudiar-lo amb l’equip tècnic que l’està impulsant i la participació obtinguda a través de l’App, es va decidir complementar els mecanismes de participació establerts per constituir un organisme amb totes les garanties.
L’última setmana de gener, afirma Prieto, seran convocades les entitats a la Casa de la Marquesa a una jornada on s’explicarà el mecanisme participatiu del Consell i s’ampliarà la informació per completar la designació dels membres per part dels Col·lectius per fiscalitzar la tasca de transparència de l’administració municipal.
«Amb aquesta mesura, pretenem ampliar la participació que vam tenir amb l’App i donar compliment a la seua constitució, ja que actualment ja hi ha membres designats procedents de la Càtedra GO de la UPV i de la Càtedra de Transparència de la Universitat de València» va declarar Prieto qui ha afegit que «no deixarem el procés per a la pròxima legislatura com proposa el PP perquè aquest Consell ha nascut per anar més enllà de les legislatures i dels governs municipals, per això tindrà una validesa de 6 anys».

Et Pot Interessar