• La segona onada de preus demostra que els productes que han protagonitzat les majors pujades de preus són els peixos i mariscos
• Altres productes com la pinya, la llombarda, les angules, el redó de vedella, la pularda i les ostres, presenten pujades molt més lleugeres entre el 2 i el 4%
• El llobarro, els llagostins, el polit sencer i el pernil han reduït el seu preu en aquests dies, encara que es tracta de baixades poc significatives
• Per establiments, els mercats municipals són els qui amb més força han espentat a l’alça els preus aquesta segona presa
L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha publicat els resultats de la segona onada del seu observatori de preus dels aliments més típics de Nadal, les dades del qual han sigut recollits entre el 9 i l’11 de desembre.
Segons OCU, en les dues setmanes que han transcorregut des de la primera presa (a la fi de novembre), els preus han pujat, de mitjana, un 5,9% (en 2018 la pujada va ser sol del 2%). Dels 15 productes que integren la cistella nadalenca d’OCU, 10 han pujat de preu, un es manté estable i 4 més han baixat.
La segona onada de preus demostra que els productes que han protagonitzat les majors pujades de preus són els peixos i mariscos:
– Les cloïsses bavoses han pujat un 29% en només dues setmanes
– Els percebes gallecs, el 25%
– El besuc i el lluç al tall, amb pujades del 17 i 15%, tanquen la llista de les grans pujades
Altres productes, com la pinya, la llombarda, les angules, el redó de vedella, la pularda i les ostres presenten pujades molt més lleugeres, entre el 2 i el 4%.
De la resta de productes, el corder de llet s’ha mantingut estable, sense canvis. El llobarro, els llagostins, el polit sencer i el pernil han reduït el seu preu en aquests dies, encara que es tracta de baixades poc significatives, que no passen del 5% en el cas del polit i els llagostins.
Per establiments, els mercats municipals són els qui amb més força han espentat a l’alça els preus aquesta segona presa. Entre les grans cadenes, Carrefour, que partia d’un nivell de preus baixos per a aquesta mena de productes, també presenta pujades. En altres grans cadenes com El Corte Inglés o Mercadona, també s’han detectat moderades pujades durant aquest segon mostreig.
La pujada en aquest període sembla indicar que aquest Nadal alguns productes frescos assenyalats marcaran preus màxims. La confirmació es coneixerà en la tercera recollida de preus, que tindrà lloc en la vespra de Nit de Nadal i que OCU publicarà el mateix 23 de desembre.
Evolució de preus 2015-2019
La cistella nadalenca d’OCU està integrada pels mateixos productes any rere any, i els controls de preus s’han realitzat en les mateixes dates i en una selecció de comerços homologable, la qual cosa permet calcular l’evolució de preus en un període de 4 anys.
Si es comparen els preus d’aquesta segona recollida amb els del passat any, s’observa que són un 3% més elevat. Per exemple, el besuc està, de mitjana, un 52% més car enguany i els percebes un 34%. No obstant això, també hi ha alguns descensos significatius, com les altres, les angules o els llagostins.
No obstant això, si s’observa la sèrie completa, des de 2015 fins ara, es comprova que el conjunt d’aquests productes de la cistella nadalenca és un 35% més car ara que fa 5 anys, malgrat que l’IPC tan sols s’han incrementat un 4,8% durant aquest període.
El peix i el marisc es consagren com una opció a l’abast de molt pocs consumidors. En els últims 5 anys, el besuc, per exemple, ha apujat el seu preu un 154% i el lluç és un 91% més car que en 2015.