21.1 C
Gandia
Dimecres, 27 setembre, 2023

El Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva rep 12 Àguiles pescadores

– Transició Ecològica introdueix 12 nous pollastres d’àguila pescadora al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva

– Les últimes parelles valencianes d’aquesta espècie es van refugiar en la Marina entre els anys 70 i principis dels 80

– A més de la seua recuperació, el projecte pretén facilitar la connexió entre les poblacions de Balears i Andalusia

La Conselleria de Transició Ecològica introdueix 12 nous pollastres d’àguila pescadora al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva, en el marc d’un programa institucional de col·laboració.

La solta s’ha dut a terme aquest matí en un acte en el qual han sigut presents el director general de Medi natural i Avaluació Ambiental, Julio Gómez, representants dels ajuntaments de Pego i Oliva i d’altres entitats que participen en el projecte.

Després d’una fase experimental (2019-2021) en la qual es van alliberar nou individus i es va dur a terme la creació de la xarxa de col·laboradors, la identificació i neutralització de les principals amenaces per a l’espècie, i l’adequació de la metodologia de solta a les condicions del Parc Natural, s’inicia una nova etapa del projecte.

Aquesta segona fase (2022-2027) es va iniciar després de la signatura d’un nou acord entre la Fundació Migres i la Fundació Iberdrola, en el qual es va acordar proporcionar un número pròxim als 20 individus a l’any per al seu alliberament.

En 2022 es va dur a terme la construcció de 2 nous hackings per a allotjar a les noves joves àguiles, i es van dur a terme les accions necessàries per a llançar aquest nou projecte a gran escala.

En aquesta ocasió es disposa de 12 àguiles pescadores proporcionades per la Roy Dennis Wildlife Foundation d’Escòcia. Concretament es tracta de pollastres nascuts a Escòcia, que seran instal·lats en una gabià d’aclimatació, ubicat en terreny de l’ajuntament de Pego. Durant dos mesos, els pollastres seran alimentats sense que puguen veure als seus cuidadors, fins que comencen a fer les seues primeres pràctiques de vol, moment en el qual se’ls obriran les portes.

A més de recuperar aquesta espècie com a nidificant en la Comunitat Valenciana, l’objectiu principal d’aquest projecte és facilitar la connexió entre l’aïllada població d’àguila pescadora de les Illes Balears i la incipient d’Andalusia per a, d’aquesta manera, possibilitar la consolidació d’aquest ocell com a reproductora a Espanya.

El projecte va nàixer per iniciativa dels ajuntaments de Pego, Oliva, Dénia i Xàbia que van proposar a la conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural portar de tornada com a espècie nidificant a l’àguila pescadora, ja que les últimes parelles en la Comunitat Valenciana es van refugiar en el litoral de la Marina entre els anys 70 i principis dels 80.

La conselleria de Transició Ecològica va acceptar de manera immediata participar, comptant amb l’assessorament científic i tècnic de la Fundació Migres, entitat que ja ha participat en la reintroducció d’aquesta espècie a Andalusia, on ara mateix s’estan criant exemplars d’àguila pescadora a Cadis i Huelva, amb la col·laboració del *Govern Balear i de la Junta d’Andalusia.

Per a facilitar l’adaptació de les àguiles al mitjà en el qual han sigut depositades, s’han dut a terme una sèrie d’actuacions com la correcció i eliminació de torres i línies elèctriques (en els quals s’ha comptat amb la destacada participació d’Iberdrola), labors de millora de l’hàbitat mitjançant la creació d’aigües lliures de vegetació palustre i instal·lació de suports elevats per al seu ús com a posadors o plataformes de nidificació.

El Projecte de Reintroducció de l’Àguila pescadora en la Comunitat Valenciana s’inscriu dins de l’estratègia “Comunitat Valenciana. De la Perifèria al Centre de la Conservació” proposada per la Direcció General de Medi natural i Avaluació Ambiental per a la recuperació d’espècies extingides, fer valdre determinats territoris, establir aliances entorn de la conservació d’espais naturals i inserir els esforços de conservació en el territori valencià dins del context nacional i interna.

Articles relacionats