El nou president de la FAPE es marca la dignificació del periodisme com la primera prioritat

El recentment elegit president de la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), Nemesio Rodríguez, assegura que dignificar la professió, defensar la llibertat d’expressió, la igualtat salarial i l’autorregulació del periodisme són els quatre objectius principals que s’ha marcat com a nou president de federació.
«Dignificar la nostra professió amb la defensa d’uns salaris que permeten als periodistes armar un projecte de vida i amb la decidida aposta per la informació veraç, verificada i contrastada amb fonts fiables», apunta Rodríguez com el primer d’aquests objectius.
Nemesio Rodríguez assegura que dignificar la labor dels periodistes «significa també oposar-se a les ofertes d’ocupació sense remuneració i defensar que tot treball periodístic siga pagat, ja siga de becari, de contractat, de practicant, d’autònom».
«El nostre treball costa molt fer-lo, en temps i en diners, per la qual cosa no és de rebut que es puga arribar a pensar que no ha de ser retribuït econòmicament», sosté el nou president de la FAPE, triat en l’última Assemblea Extraordinària de la federació, el passat 14 d’abril a Salamanca.
Rodríguez també vol defensar el dret a la llibertat d’expressió «de totes les amenaces que puguen afeblir-la: pressió dels poders; difusió de notícies falses amb l’objectiu de trastocar els valors del periodisme; lleis, com la ‘Llei Mordassa’ (Llei de Seguretat Ciutadana), que busquen clarament limitar un dret fonamental per a la democràcia per ser el que garanteix al seu torn el dret d’informació dels ciutadans».
«Tendim a considerar que la llibertat d’expressió és un dret ja conquistat pel qual no hem de seguir lluitant. Ens equivoquem. Sempre cal estar alerta, defensant aquest dret perquè si baixem la guàrdia, hi ha massa interessos preparats per a atacar-lo», adverteix, per a després exigir que siguen derogats o modificats «tots aquells articles de la ‘Llei Mordassa’ que estan limitant la llibertat d’expressió».
Així mateix, assenyala com un altre dels seus objectius el reclamar als mitjans i als editors la igualtat salarial entre homes i dones, i que «es trenque la barrera que impedeix el progrés professional de les periodistes».
«S’està donant la paradoxa que molts mitjans demanden solucions per a remeiar la situació de desigualtat salarial i els obstacles a la promoció professional de les dones que existeix en la nostra societat però després no les apliquen en les seues redaccions», explica  el presidentde la FAPE, qui considera urgent «alçar la barrera que impedeix el progrés de la dona cap als llocs de responsabilitat».
En últim lloc, Nemesio Rodríguez assegura que, «davant qualsevol intent governamental o parlamentari d’introduir normes» sobre com exercir la professió periodística, la FAPE va a insistir «en els avantatges de l’autorregulació mitjançant el foment del periodisme ètic», supervisat per la Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia del Periodisme, que vetla pel compliment del Codi Deontològic de la FAPE.
«Necessitem més periodisme que responga a criteris ètics i deontològics per a ajudar als ciutadans a destriar què notícia s’ajusta a la veracitat i quin és una mentida. Els periodistes hem de ser els guardians que advertisquen al ciutadà que els estan colant una notícia falsa i que aquesta, moltes vegades, obeeix a interessos espuris», recalca.
Segons el parer del nou president de la FAPE, «malgrat totes les dificultats, s’està fent a Espanya un periodisme d’altíssim nivell, un periodisme lliure de lligams i que compleix la seua missió de control dels poders».

Et Pot Interessar