El Museu de Santa Clara de Gandia reobri millorat i ampliat

El Museu de Santa Clara de Gandia ha reobert este dimecres les seues portesamb una col·lecció ampliada i millorada respecte a l’etapa anterior, de tot un conjunt de pintura, escultura i orfebreria religiosa dels segles XV al XIX, que s’ha estat custodiant en el Convent de les Clarisses durant cinc segles i que respon a l’essència cultural més significativa i universal de la ciutat: el llegat de la nissaga dels Borja. El museu va tancar de forma unilateral per part de la comunitat religiosa fa dos anys per un desacord amb les institucions, que van desobeir l’exigència de nomenar un equip tècnic responsable del museu.  

Si el Palau Ducal és la casa dels ducs de Gandia, la col•lecció de Santa Clara són les obres d’art úniques i originals d’aquella família, eixides de les mans d’artistes tan importants, com ara, Ribera, Macip, Salzillo, Joan de Joanes, Paolo de San Leocadio o pintors de l’escola de Ribalta. Es tracta de valors culturals del patrimoni valencià de primera magnitud que mereixen ser exposats i admirats.
L’apertura, després de dos anys, ha estat possible amb la signatura del conveni que va tindre lloc a finals de març amb l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant; el vicari general, Vicente Fontestad; i amb el Monestir de Santa Clara de Gandia, amb el qual l’Ajuntament de Gandia cedeix la Sala d’Homes de l’antic edifici de l’hospital de Sant Marc a l’Arquebisbat de València per a la instal•lació, gestió i obertura al públic del Museu de Santa Clara. Per la seua banda, el monestir de Santa Clara cedeix la col•lecció artística a l’Arquebisbat.
El Museu millora el context expositiu respecte a l’anterior etapa i exhibeix peces que no cabien o que estaven en procés de restauració, com per exemple, una obra de Vicent Macip dedicada a Sant Antoni de Pàdua o un Crist Jacent del segle XVII. Destaca un espai Borja amb la col•lecció completa de relicaris que el Papa Alexandre VI va regalar al convent de Santa Clara i s’obri una sala amb retrats de les abadesses.
Reobrir el Museu amb part d’este tresor sempre ha estat un dels compromisos de l’Ajuntament des que es va tancar perquè sempre s’ha defensat que este vast patrimoni que té Gandia ha de ser respectat i valorat per tothom. Així que, des de hui, la capital de la Safor tornarà a tindre un nou enclavament cultural que servirà també per a mostrar als turistes la vertadera riquesa de la primera Capital Cultural Valenciana de la història.
L’hospital Sant Marc és un dels edificis arquitectònics i patrimonials més emblemàtics i referents de la nostra ciutat què, des del segle XIV fins a 1973 va mantindre la seua activitat sanitària de manera ininterrompuda.
El Museu de Santa Clara completa el Centre Museístic Hospital de Sant Marc, el qual està també integrat pel Museu Arqueològic (MaGA), que ocupa el que abans era la capella; les exposicions temporals, que estan en el que era la Sala de Dones de l’hospital; i l’Espai Telles, el primer centre d’art per als xiquets.
D’aquesta manera, es compleix amb l’objectiu del govern de convertir este conjunt històric i patrimonial en un centre museístic, que contribueix sense cap dubte a ampliar l’oferta turística cultural i expositiva de la ciutat de Gandia.

Et Pot Interessar