21.6 C
Gandia
Diumenge, 19 maig, 2024

EL JUTGE DEL CAS IMELSA OFEREIX DECLARAR VOLUNTÀRIAMENT A RITA BARBERÁ

Fiscalia considera que existixen indicis racionals de la participació en el blanqueig tant de Barberá com del diputat autonòmic Miquel Domínguez, pel que demana que es passe la causa al TS, si bé l’instructor sosté que la instrucció deu considerar-se “esgotada” abans de donar este pas.

En una interlocutòria d’este dilluns, el magistrat Víctor Gómez oferix tant a Barberá com a Miquel Domínguez, aforat davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, la possibilitat de comparèixer voluntàriament al jutjat per a ser escoltats en relació amb els fets i la seua possible participació en ells “sense submissió a cap interrogatori” i manifestar el que consideren per a la seua defensa.

Segons assenyala en la resolució, -contra la qual cap recurs- este tràmit “no és peremptori” i “no és desitjable córrer el risc que esta apreciació no fora compartida pels alts òrgans que en definitiva han de decidir l’esmentada assumpció de competència”, i es mostra partidari que ho facen amb un “clar criteri” sobre si en la investigació “s’ha pogut reunir la major informació útil per a la decisió que els competix”.

En relació amb els quatre investigats, el jutge, en una providència, acorda citar novament a declarar per al 8 d’abril al regidor i portaveu del grup municipal popular Alfonso Novo; a l’exedil María José Alcón; a l’exsecretària del grup municipal popular al consistori María de Carmen García-Fuster i a la secretària d’esta, María José Pi Palau.

En relació amb Barberá i Domínguez, sosté que cap la possibilitat que, amb accés al contingut de les actuacions, puguen, d’acord amb la llei, “ser oïdes voluntàriament si així ho desitgen i sense que això impliqui de cap manera ni observança de tràmit necessari ni procedir contra ells per part d’este òrgan judicial, sinó senzillament donar-los oportunitat, a l’empara de l’efectivitat del dret de defensa” perquè puguen “donar a conèixer fets i circumstàncies de possible interès per a la causa i manifestar el conduent al seu defensa en relació amb la investigació que aparentment els implica”.

En esta interlocutòria, el Suprem establix que “ha d’esgotar-se la instrucció de la causa, a fi de permetre’s una més fundada decisió no ja sobre la racionalitat dels indicis d’existència d’infracció penal, sinó dels que puga haver de participació en ella de l’aforat”.

Segons ha explicat el TSJCV, d’acceptar la fórmula de la declaració voluntària, la senadora i el diputat autonòmic compareixerien davant de jutge i fiscal, assistits per advocat, prèvia designació de procurador i havent tingut coneixement de les actuacions. El jutge els atorga un termini de vint dies per a declarar si ho desitgen. En tot cas, no seran interrogats i, alternativament a esta compareixença voluntària, “podrien presentar un escrit al·legant el que consideren oportú en relació amb els fets investigats i a la seua possible participació”.

En la causa per blanqueig derivada del cas Imelsa estan investigades 48 persones entre regidors, exedils, assessors i exassessors del PP a l’Ajuntament de València. L’instructor ha resolt imputar també al Partit Popular a l’empara dels articles 302.2 del Codi Penal i 119 de la Llei d’Enjudiciament Criminal i li dóna deu dies perquè designe un representant als efectes de prendre-li declaració.

En la peça principal del cas Imelsa -que es manté en secret fins al 14 d’abril- hi ha 115 investigats (persones físiques i jurídiques) per diversos delictes contra l’administració pública, entre els quals hi ha, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn, frau, falsedat i blanqueig de capitals en relació amb una presumpta trama de corrupció infiltrada en diverses administracions públiques de la Comunitat Valenciana, els integrants de la qual se servien dels seus llocs de responsabilitat per a presumptament arreglar contractes i cobrar comissions il·legals a canvi d’adjudicacions fraudulentes.

Articles relacionats