13 C
Gandia
Dimarts, 5 desembre, 2023

EL JUTGE CITA EL 19 DE MAIG A TORRÓ I BARBER COM A INVESTIGATS PER LES RENOVACIONS DE CRÈDITS

El jutjat d’Instrucció número 1 de Gandia ha obert diligències per a investigar la denúncia del consistori contra l’exalcalde Arturo Torró (PP) i l’edil i diputat Guillermo Barber per la realització entre 2011 i 2014 de huit operacions de renovació de crèdits que, per a superar el nivell d’endeutament financer legalment previst, exigien la preceptiva i prèvia autorització de la Generalitat. A tots dos els ha citat com a investigats per al 19 de maig.

 

En una interlocutòria del passat 14 d’abril, el jutjat va obrir diligències per a “descobrir la identitat i circumstàncies de les persones responsables i la realitat dels fets ocorreguts” per si de cas foren constitutius d’un delicte de prevaricació administrativa “provisionalment” atribuït a Torró i Barber, qui és diputat provincial.

En este sentit, Barber, exregidor d’Hisenda a l’Ajuntament, ha explicat que ell es va limitar a “renovar l’operació de tresoreria per valor de 22 milions d’euros signada en l’anterior legislatura per l’exalcalde socialista José Manuel Orengo”.

Segons Barber, va haver de renovar esta operació d’acord amb els informes dels tècnics municipals que “avalaven” l’operació de renovació “perquè Orengo només va deixar 3 milions d’euros en caixa i a final d’any calia pagar les pagues extra dels treballadors municipals”.

El regidor popular ha recordat que precisament ha estat el PP el que ha denunciat a Orengo per sol·licitar estos crèdits sense autorització de la Generalitat però ells es van limitar a renovar-los per poder ajornar el pagament en un any. “De fet -segons l’exregidor d’Hisenda-, sis mesos després de signar-lo, el Govern de l’Estat ha anunciat que a partir d’este moment les operacions de crèdit es renovarien de manera automàtica”.

Barber declararà davant del jutjat número 1 de Gandia el pròxim 19 de maig en qualitat d’investigat “per signar l’ajornament de l’operació, per delegació d’Arturo Torró”. “M’investiguen -conclou- per renovar uns crèdits que ha demanat Orengo sense autorització de la Generalitat”. A Torró se l’ha citat també el mateix dia.

Este jutjat també investiga la querella per prevaricació que ha presentat en el seu moment Torró com a alcalde de Gandia contra José Manuel Orengo i l’exedil d’Economia Ana García -durant 2007 a 2011- per haver concertat operacions financeres sense haver obtingut la prèvia autorització del Consell en superar el nivell d’endeutament financer legalment previst.

Després de les eleccions i perdre la seua condició d’alcalde, Torró ha demanat personar-se com a acció popular en la causa, una petició que ha estat inicialment admesa. Tot i això, el gener d’enguany, el consistori, dirigit per la socialista Diana Morant, ha presentat un escrit comunicant que s’havien realitzat huit operacions creditícies de renovació i ampliació de crèdit per l’Ajuntament en l’anterior etapa popular -de 2011 a 2014- sense la prèvia autorització del Consell malgrat superar este nivell d’endeutament.

El jutjat va preguntar a Fiscalia i resta de parts si estos fets, que podrien ser constitutius d’un delicte de prevaricació, devien investigar-se en la mateixa causa o en separada i si Torró podia ser considerat com a acció popular “per la seua possible condició d’investigat en relació amb els mateixos fets delictius investigats en la presenta causa”.

En este cas, el jutjat compartix el criteri del fiscal i considera que els nous fets denunciats deuen enjudiciar-se en un procediment diferent d’este ja que es referixen a persones i períodes diferents i, a més, acumular a esta causa, la instrucció de la qual es remunta a 2014, estos fets nous, “suposaria una complexitat excessiva i una dilació injustificada del procediment”.

Per esta raó, va decidir remetre l’original al Deganat dels jutjats perquè es repartisca al competent, que hauria d’incoar una altra causa contra Torró i Barber per un delicte de prevaricació, i que al final ha recaigut en esta mateixa instància.

Alhora, revoca l’admissió de Torró com a acció popular ja que compartix el criteri del fiscal en el sentit que, amb posterioritat a ser admès com a tal, s’han conegut fets dels quals es desprenen indicis suficients de criminalitat contra ell. Per esta raó, assenyala que “sembla evident” que no té sentit que seguisca personat amb esta figura en la causa doncs “no ostenta un interès de defensa de la societat” i a l’últim escrit que ha presentat “s’entreveu un interès a justificar u innocència” front a una possible imputació, i alhora no es pot ser acusador i defensor.

Després de conèixer-se esta decisió, el PSPV-PSOE de Gandia ha emès un comunicat en el qual assenyala que es demostra que el PP “mentia” quan assegurava que “no havia signat ni un sol euro en préstecs durant l’última legislatura”. Les operacions de renovació de crèdits sumen al voltant de 28 milions d’euros en crèdits.

Els socialistes asseguren que “si s’acceptara esta causa, Torró ja sumaria cinc investigacions i començaria la investigació a un nou regidor popular i diputat provincial, Guillermo Barber”. El PSPV es pregunta finalment què farà la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, si finalment resulta imputat Barber.

Des del grup socialista de Gandia assenyalen que “la diferència entre la querella de José Manuel Orengo i Ana García és que van demostrar el silenci administratiu a l’hora de demanar els crèdits, però en el cas de Torró i Barber les operacions de crèdit han estat desautoritzades taxativament per la Conselleria d’Hisenda de la Generalitat Valenciana en temps i forma”.

Articles relacionats