20.1 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

EL JUTGE ALÇA EL SECRET DEL CAS ACUAMED, AMB DUES OBRES A LA SAFOR SOTA SOSPITA

El jutge l’Audiència Nacional Eloy Velasco ha dictat este divendres una sentència en el qual ha acordat alçar el secret del ‘cas Acuamed’, en què investiga diversos alts càrrecs de l’empresa pública empresa Aigües de les Conques Mediterrànies (Acuamed), dependent del Ministeri d’Agricultura, per rebre suborns de companyies a les quals beneficiaven en les adjudicacions públiques. En concret, la investigació se centra en sis contractes sospitosos, dos dels quals afecten a la Safor: el condicionament del riu Serpis, i les obres de laminació i millora del drenatge de la conca de la Rambla Gallinera.

 

El magistrat ha dictat una interloctuòria en la qual informa del transcurs del termini pel qual es declarava secret este procediment, en què s’han practicat les diligències necessàries que justificaven la reserva.

Per esta raó, considera que el coneixement de les parts a les actuacions “no va a perjudicar” la investigació, a excepció de la documentació ocupada en els registres i les intervencions telefòniques originals fins a la seua expurgació.

En la mateixa resolució, el titular del Jutjat Central d’Instrucció número 6 ha preguntat a la Fiscalia Anticorrupció i a les parts personades si és procedent declarar complexa o no la causa, conforme a l’article 324 de l’última reforma de la Llei d’Enjudiciament Criminal.

El jutjat ha posat les actuacions a disposició de les parts a través d’una plataforma digital, prèvia presentació d’un escrit en el qual hauran de comunicar les dades de l’advocat o procurador que accedirà al sistema.

EXCÀRRECS D’ACUAMED INVESTIGATS

El jutge va enviar el gener passat a la presó a l’exdirectora d’Enginyeria i Construcció d’Acuamed María Gabriela Mañueco, i al exdirector general Arcadio Mateo, a qui el jutge va imposar una fiança de 600.000 euros per a eixir de la presó.

En el marc d’este procediment, l’exsubsecretari de presidència i exsecretari d’Estat de Medi Ambient Federico Ramos va testificar que l’ex ministre d’Agricultura Miguel Arias Cañete ha defensat la permanència al capdavant d’Acuamed d’Arcadio Mateo.

L’instructor va imputar als tretze detinguts en l”operació Frontino’ la comissió de presumptes de delictes de pertinença a organització criminal, prevaricació, frau, malversació de cabals públics, maquinació per alterar el preu dels concursos públics, falsedat, tràfic d’influències i suborn, en relació amb adjudicacions tramitades per este organisme.

Entre els investigats, també es troben el responsable de contractació d’Acuamed, Francisco Javier Gómez Pastor; el responsable de projectes a València d’esta empresa, Pablo Martín; i el president d’Altyum, Nicolás Steegman.

L’operació ‘Frontino’ es va dirigir també contra tres càrrecs de FCC, el president de la divisió de Construcció, Miguel Jurado (en llibertat després de pagar una fiança de 50.000 euros), el directiu Santiago Farré (20.000) i l’enginyer Miguel Roset (20.000).

A més, van quedar en llibertat el director d’Infraestructures a Espanya d’Acciona Infraestructures, Just Vicente (50.000); el director de projectes d’Altyum, José Ramón González (12.000); el president de Pipeline, Manuel Moreno (12.000); el delegat a Alacant d’Altyum, Javier Delgado López (20.000) i l’enginyer David José Blanca (20.000).

El jutge investiga l’adjudicació fraudulenta per part de l’empresa estatal Acuamed d’obres a una desena d’empreses, entre les quals hi ha FCC i Acciona, i la falsificació de certificacions i liquidacions dirigida a augmentar significativament les quantitats que van rebre les adjudicatàries de contractes de l’organisme.

També estan afectades altres tres licitacions relacionades amb les obres del front marítim de Torrevella relacionades amb la dessalinització, un altre projecte de la dessaladora de la sota Almanzora i la neteja i descontaminació de l’embassament de Flix.

Articles relacionats