El Govern trau endavant el decret per a nomenar una direcció provisional a RTVE

El Congrés ha convalidat aquest dimecres el decret llei aprovat pel Govern el passat 22 de juny per a una renovació urgent del Consell d’Administració de RTVE, després d’aconseguir el suport de 179 diputats de PSOE, Units Podemos, ERC, PDeCAT, PNB, Compromís, UPN, Nova Canàries (NC) i Coalició Canària (CC). Només el PP, Ciutadans i Fòrum Astúries han votat en contra.
La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha defensat davant la Càmera aquest decrete llei que, segons ha explicat, es va aprovar per a «evitar la situació de buit» que anava a deixar en la Corporació la finalització del mandat de tots els seus consellers i la seua presidència i la visió que el seu reemplaçament no s’anava a produir «a curt termini».
En la seua intervenció, Calvo ha apel·lat al «sentit de la responsabilitat» de l’Executiu en aquest tema i ha destacat que la decisió s’ha produït «sense alterar cap aspecte» i amb «respecte a la reforma de la llei de RTVE» aprovada el setembre passat de 2017. «S’ha establit un règim transitori per a la renovació fins que el nou procediment, el concurs públic, siga desenvolupat i es trie a un nou Consell i una nova presidència», ha apuntat.
Amb aquests arguments, la vicepresidenta ha demanat als partits que recolzaren aquest decret que, segons ha insistit, s’ha elaborat sota «raons extraordinàries» i amb la «ferma voluntat de l’Executiu de resoldre quantes qüestions estiguen en les nostres mans amb els instruments amb els quals dota la Constitució». «Agraïsc per endavant als grups que hagen entès les raons d’aquest Govern i vagen a recolzar el decret llei», ha declarat.
El principal aliat dels socialistes en aquest debat ha sigut Units Podemos. No obstant açò, el seu portaveu en aquesta matèria, Noelia Vera, ha assenyalat que han participat tant en la redacció del decrete llei, com en l’elaboració de la llista.
Per a defensar la seua posició, enfront de les acusacions de PP i Ciutadans de trair el concurs públic, la diputada ha explicat que va ser Podemos qui va exigir que el decret incloguera dates concretes per a engegar eixe procés i ha explicat que, encara que no estan d’acord amb el nom del candidat a presidir la Corporació que ha plantejat el PSOE, el director de Ràdio, 3 Tomás Fernando Flores, el seu vot és favorable perquè «prioritzen» la «pluralitat» de la llista.
En la seua intervenció, molt protestada en la bancada ‘popular’, ha retret al PP que es retirara de la negociació al no aconseguir tenir la majoria dels consellers. «Diuen que no els importa RTVE però s’han estat agarrant com un clau cremant a ella des de fa dos anys i mig», ha criticat.
Els arguments de PSOE i Podemos no han servit al PP que, a través del seu portaveu en aquesta matèria, Ramón Moreno, ha insistit que rebutjarà est decret llei «amb totes les seues forces». Moreno ha parlat de «decretazo», «dedazo» i «assalt» a RTVE per part del Govern que, al seu judici ha «atacat a l’autonomia del Congrés» i ha «menyspreat i denigrat al Senat» en suprimir » les seues funcions». «Est decret llei desprén una forta aroma autoritària», ha criticat.
El diputat ‘popular’, a més, ha demanat explicacions pel preu que, al seu judici, va a haver de pagar pel suport de «populistes i independentistes», tant en la moció com en RTVE. Fins i tot ha acusat a l’Executiu d’estar darrere de la campanya coneguda com a ‘divendres negres’ protagonitzada pels treballadors de RTVE.
Per a Moreno, tot est procés «nyap», es produeix sota un escenari de «presses» per a entrar en la Corporació i amenaçar a les Cambres amb «models audiovisuals» similars als de Veneçuela i Tv3. «Ara entenem perquè el seu suport al 155 es va condicionar al fet que no s’intervinguera Tv3», ha apuntat. En aquest sentit, s’ha referit al portaveu parlamentari d’ERC, Joan Tardà, per a assenyalar que ha aconseguit «agenollar a vicepresidentes i ministres a canvi d’uns vots».
El portaveu del PP també ha tingut paraules per a Ciutadans, als qui ha retret que no hagen participat en la votació per a triar als consellers de RTVE i hagen abandonat l’Hemicicle. Moreno els ha acusat de «falta de responsabilitat» i els ha responsabilitzat d’aquest decret per haver estat «més preocupats de desestabilitzar al Govern anterior per l’esquena».

«Protesten perquè no els han donat sis consellers. No vinguen ara de regeneradors perquè són part del problema», li ha respost el portaveu ‘taronja’ de RTVE, Guillermo Díaz. El diputat de Ciutadans ha tingut un comentari per a cadascun dels principals partits. Al PSOE que es nomenara líder de la «fi de les protestes en RTVE» i que deixara el nomenament de la presidència en mans de Podemos. Sobre els ‘morats’, Díaz ha criticat que «el primer que han demanat a Sánchez» com a pagament a la moció, siga «el control de RTVE».
Però qui més crítiques ha arreplegat ha sigut el portaveu ‘popular’ perquè, segons molts portaveus, amb prou faenes s’ha referit a la situació del servei públic, sinó que ha parlat de «Catalunya», «chavisme» o «colpisme». Entre ells, el portaveu del PNB en aquest debat, Joseba Agirretxea, qui ha assegurat que no sap quin és el model de Corporació que vol el PP després de la intervenció del seu diputat.

La portaveu de CC, Ana Oramas, ha qualificat de «absolutament increïble» el debat. «Estem avui ací amb un tema de RTVE i s’està parlant de colpistes i de Catalunya», ha denunciat, per a demanar als candidats que siguen «seriosos». «Com es pot dir que el candidat del PSOE que és director de RNE nomenat pel PP és un chavistA», ha preguntat Oramas, qui ha votat a favor d’aquest decret perquè li sembla «un mal menor» abans d’arribar al concurs públic.

També ha votat a favor ERC, el portaveu adjunt de la qual, Gabriel Rufián, ha declarat que si el PSOE ho fa «la meitat de bé que quan estava Zapatero» amb RTVE, es conforma; Compromís, que ha definit aquest decret com «un exemple» que l’anterior Govern tenia la legislatura «bloquejada»; i PDeCAT, que ha justificat la decisió del Govern perquè «les coses tiren avant». 

Et Pot Interessar