El Govern perd la primera votació per a nomenar a Rosa María Mateo a RTVE

La periodista Rosa María Mateo no ha aconseguit aquest dimecres en el Congrés la majoria suficient per a ser nomenada administradora única d’RTVE, en recaptar el suport de 168 diputats, davant dels 234 que eren necessaris per a la seua elecció (dos terços de la Cambra). Ara, s’haurà de celebrar una segona volta, prevista per al divendres, en la qual ja serà vàlida la majoria absoluta (176 diputats).

Mateo ha sigut proposada per a gestionar RTVE després que el procés per a renovar la cúpula de la Corporació, a través d’un decret llei de l’Executiu aprovat el juny passat, fracassara amb una votació fallida en la qual dos diputats es van equivocar en ficar la papereta i altres dos no van acudir a la sessió plenària.

Segons el decret llei, si el Congrés no era capaç de consensuar els 10 membres del Consell d’Administració d’RTVE, havia de ser el Govern qui posara sobre la taula un nom per a administrar, de forma transitòria, la radiotelevisió pública.

Mateo havia d’aconseguir aquest dimecres el suport de dos terços de la Cambra, no obstant açò, aquesta majoria ja es preveia impossible, ja que el PP (a la imatge el nou líder amb la nova distribució d’escons) va anunciar que no anava a recolzar la periodista per a aquest lloc. A més, Ciutadans, que s’ha mostrat crític amb aquest procés des del seu inici, ha abandonat l’hemicicle abans que començara la votació.

Finalment la votació s’ha saldat amb els 168 vots a favor de Mateo, 117 en nuls i 3 en blanc. Al no aconseguir aquesta majoria, i seguint les directrius del decret llei, el Congrés haurà de celebrar un nou Ple, que està previst per a aquest divendres a les 11.35 hores, en el qual Mateo necessita 176 suports per a ser nomenada.

De moment, només Units Podem i PNB han confirmat públicament que el seu vot a la periodista serà positiu. En el cas dels ‘morats’ han explicat que ho fan per «responsabilitat» i a l’espera que RTVE es renove amb el concurs públic que ja està en marxa. Per la seua banda, els nacionalistes bascos han assenyalat que el nom de Mateo se’ls va consultar abans del seu anunci.

Entre aquestes formacions sumen 156 diputats, per la qual cosa la candidata del Govern necessita el respatler dels independentistes d’ERC (9 diputats) i PDeCAT (8 diputats) i als diputats de Nova Canàries i Coalició Canària. Aquestes formacions han recolzat els socialistes en anteriors processos d’aquesta renovació.

Et Pot Interessar