El director del màster de Cifuentes diu que l’acta del tribunal va ser «reconstruïda»

El director del Màster en Dret Públic de l’Estat Autonòmic de la Universitat Rey Juan Carlos, Enrique Álvarez Conde, ha afirmat aquest divendres que «va reconstruir» el 21 de març i per orde del rector l’acta del tribunal que suposadament havia examinat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, del seu Treball de finalització de Màster (TFM).

En una entrevista amb Onda Cero, ha afirmat que després que eldiario.es donara a conéixer l’escàndol al voltant del màster va ser cridat pel rector, Javier Ramos, per a comparéixer en una roda de premsa.

«A partir d’eixe moment es produeix una reunió on hi ha moltes persones que les tinc perfectament identificades. El rector pregunta si hi ha treball. Dic que jo no el tinc i que crec que la normativa exigeix que als dos anys es destruïsquen tots. Així que no tinc ni eixe ni cap», ha assenyalat.

«(El rector) em diu: ‘cal trobar un document, cal reconstruir un document’, literalment -prossegueix Álvarez Cobos-. Li vaig fer cas per la meua responsabilitat institucional i vaig intentar reconstruir una hipotètica acta que se li va enviar al rector a la vesprada i al sotsdirector del gabinet de premsa per un gmail, doncs em va dir que ho enviara des d’un gmail».

El director del màster ha afegit que ell no va remetre eixe document reconstruït a Cristina Cifuentes i diu que caldrà «preguntar-li a ella o al rector, com la va conéixer» doncs al seu juí, «resulta rar que una alumna conega un acta del seu examen sense sol·licitar-ho ella dins del termini i en la forma escaient».

Assegura que mai havia escomès abans la «reconstrucció» d’un acta perquè «mai» en la seua carrera havia «tingut el requeriment de l’autoritat competent per a fer-ho».

Segons el seu relat, estant encara «en el despatx del rector», es va posar en contacte «amb les tres persones que havien format part del tribunal, en primer lloc amb la professora Alicia Pérez de los Mozos», que és la que consta en l’acta com a presidenta de l’òrgan que en teoria va avaluar el TFM i que aquest dijous declarava que la firma en el document no era seua.

«Vaig entendre, no sé si amb encert o com a error meu, que hi havia una decisió del rector de procedir a això i la reconstrucció va ser feta per una altra de les meues deixebles, que figurava com a secretària (Cecilia Rosado), que em pareixia el lògic. Ella va demanar l’autorització de les altres dos», ha assegurat, per a reiterar: «Ella va procedir a la reconstrucció perquè vaig entendre que hi havia una decisió del rector».

Segons la seua explicació, Rosado va recaptar el permís de les altres dos integrants del tribunal, Alicia Pérez de los Mozos i Clara Souto per a fabricar l’acta i compta amb «proves testificals de l’autorització de les altres dos persones documentalment demostrable».

En tot cas, incideix que es tracta d’una reconstrucció i «no és la falsificació de cap document» perquè l’acta ha d’existir i estar «en els servicis administratius de la Universitat» atés que, conforme ha dit, abans les comunicacions es realitzaven sempre «per correu intern», no de forma electrònica.

«L’acta existia i ha d’estar en els servicis administratius de la Universitat perquè tots en aquella època s’enviaven per correu intern. No hi havia servici informàtic en aquell moment. El document original no el tinc, pregunte als servicis administratius de la universitat si tenen eixe document, si tenen el dels altres alumnes que van cursar el màster», ha plantejat.

Preguntat per la roda de premsa que va oferir la universitat en un primer moment per a defendre la legalitat de tot el procés, Álvarez Cobos ha assegurat que des del seu punt de vista, no hi havia il·legalitat. «Jo no matricule a l’alumna i jo no tinc constància de la nota de no presentat i jo no ho vaig autoritzar per escrit perquè ningú dels servicis administratius em va comunicar que existira eixa situació. No tinc res a veure amb el canvi de la nota», ha resolt.

Álvarez Cobos ha explicat que totes elles van integrar aquell tribunal que va examinar Cifuentes i ho van fer perquè ell mateix ho va proposar com director del màster, encara que reconeix que no compta amb cap document que acredite que aquella sessió d’examen se celebrara perquè «tot es va destruir, tot el de l’alumna afectada i el de tots els alumnes tingueren o no rellevància política».

«Jo no estava en el tribunal, perquè com a director de màster no he d’estar. Jo estava en un curs d’estiu a Aranjuez. M’he de fiar de les meues deixebles i que ho van fer. Sostinc que el tribunal va existir i jo no sé si Cifuentes es va presentar. Si ella ho diu tindrà constància d’això perquè jo no estava físicament. Si algú pren eixes decisions, entenc que és perquè té les proves», ha assenyalat.

A més, ha incidit que la celebració del tribunal aquell 2 de juliol de 2012 «estava fixat anteriorment» i «amb molta antelació» perquè «el director de qualsevol tribunal es posa d’acord amb qualsevol alumne per a veure el dia que millor li vé». «Jo no tinc cap document que existira (el tribunal) excepte la prova testifical de les altres persones»,

Pel que fa a l’existència del TFM, Álvarez Cobos ha reiterat que s’haurà destruït en virtut d’eixa «normativa interna» de la Universitat, però ha afirmat que ho va corregir «en diverses ocasions» i que «tindria cinquanta o seixanta folis». «La versió definitiva del treball no la vaig veure perquè el vaig anar corregint crec que que en dos o tres ocasions al llarg de les setmanes o mesos anteriors», ha assegurat.

Aquestes correccions no es van fer de forma presencial: «Les correccions les anava a fent sobre els textos que m’anava enviant, no per correu electrònic sinó per un altre mitjà que no recorde ara, i així es va fer, però mai amb presència física», ha assenyalat.

En aquesta línia, ha incidit que amb l’alumna no ha «parlat mai» i només l’ha vist «una vegada» en la seua vida, en la seu de la Delegació del Govern a Madrid. «Va ser un dia de gener o febrer, ella ja estava matriculada, ací parlàrem del seu possible treball d’investigació i concertàrem el tema», ha apuntat.

Critica que en haver-se suspès la compareixença en la qual aquest divendres havia de donar la seua versió, «no li deixen parlar» i assegura que no té inconvenient en què la seua veritat «es convertisca en veritat judicial».

Cifuentes no pensa en dimitir

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, s’ha ratificat en totes les explicacions que ha donat sobre el màster en la Universitat Rei Juan Carlos que va cursar i va aprovar, ha insistit, per la qual cosa no pensa dimitir. «He dit la veritat, no he mentit absolutament en res», ha manifestat, i ha agregat que és la primera interessada en què s’aclarisca tot perquè se sent perjudicada.

En roda de premsa minuts abans que arranque la convenció nacional del PP, Cifuentes ha dit sobre les versions que està explicant la Universitat que «pertanyen a l’àmbit de gestió interna de la universitat, qüestions alienes a qualsevol alumne». «És la universitat la que ho ha d’aclarir. Com a alumna em correspon provar que em vaig matricular, vaig cursar les assignatures i vaig aprovar eixe treball de finalització de màster», ha afegit.

La presidenta madrilenya ha expressat la seua confiança en la Universitat Rey Juan Carlos i en la justícia, que va a investigar el cas. «Que siguen els tribunals els que determinen les responsabilitats. A més del dany a la universitat hi ha una altra perjudicada, que sóc jo», ha resolt.

Et Pot Interessar