Compromís reclama al Govern l’expansió i aposta per la ràdio digital a tot l’Estat espanyol

Compromís ha reclamat des del Senat una aposta decidida per la qualitat, la reordenació de les ones i la cobertura en les comunicacions. El senador territorial i portaveu de Compromís, Carles Mulet (a la imatge), ha valorat la negativa del Govern a emprendre una digitalització de les ones com ha realitzat ja Noruega i altres països (Anglaterra, França, Suïssa, Dinamarca …) o valorar el procés emprès al nostre país.

«Lamentem que el Govern no prenga com a exemple el procés de digitalització noruec, que ja compta amb un sistema més eficient i ecològic que l’espanyol, ple d’antenes, i que permeta als oients de l’Estat gaudir de la ràdio digital (DAB +) en els receptors dels seus vehicles o en els seus domicilis, ja que el balanç de la digitalització és, al nostre parer, molt pobre», ha indicat Mulet.

En la seua opinió «ràdio digital i convencional poden conviure alguns anys, encara que vinguem arrossegats per unes exigències d’Europa d’alliberar banda per les operadores de telefonia i serveis d’emergència i per l’arribada del 5G, però això obligarà el Govern a reordenar l’espectre i modificar les lleis perquè la realitat i les pròximes necessitats no deixaran altra solució, com ja va passar amb la televisió».

En la seua resposta, el Govern ignora l’estalvi energètic que suposa unificar pals d’emissió, el que redueix costos, contaminació, i factures d’energia. Només a Noruega el canvi permet un estalvi anual de 25 milions de dòlars, ja que el cost de transmetre canals de ràdio nacional a través de la xarxa de FM és vuit vegades més gran que per la xarxa de Retransmissió Digital. Al nostre país les emissores de Ràdio Nacional van abandonar el procés de digitalització dels anys 90 perquè cap cadena més del sector va pujar-se al carro. «Ara amb els avenços en els preus i l’aposta dels països europeus per aquests receptors, constatem com el Ministeri d’Energia, Turisme i per l’Agenda Digital s’entesta a perpetuar el retard tecnològic per al nostre país, com ja va passar amb les vies de tren. El país arribarà tard de nou. Seguirà Espanya apostant per tecnologia obsoleta i arcaica condemnada a desaparèixer, com si forem una illa tecnològica, o es llançarà com a mínim a liderar l’extensió territorial de la ràdio digital com s’està fent a Europa, per a què els qui no siguen de Barcelona o Madrid tinguen el mateix dret a escoltar ràdio digital?», s’ha preguntat el senador valencià.

Futur per a les emissores locals i comarcals

Mulet ha emfatitzat, a més, en la necessitat d’establir garanties per a la pervivència de les ràdios locals i comarcals en el futur marc i corregir els problemes de cobertura constatats en alguns països en els quals conviuen els dos sistemes (l’analògic i el digital). Així el senador ha encoratjat el Govern a «posar ordre en un espectre ple d’emissores il·legals amb ànim de lucre i a abordar la necessitat d’adoptar mesures com el canvi de potències d’emissió davant el canvi en el paisatge urbà que s’ha donat després del boom urbanístic de fa tres lustres i que està impedint que les emissores locals s’escolten adequadament complint la llei».

Finalment Mulet reclama una Agenda Digital que incloga una transició cap al nou model que siga inclusiva amb les emissores existents, que regule el sector, l’espectre, aprofite la tecnologia d’enviament de dades, promoga la migració a DAB/DAB+ i l’augment de cobertures.

Et Pot Interessar