13.4 C
Gandia
Dimecres, 6 desembre, 2023

El Diluvi estrena a Gandia el seu darrer tema “Tot amor falla” amb motiu del #3deMarch

• Es tracta d’una versió del conegut poema d’Ausiàs March “No pot mostrar lo mon menys pietat” (LXXVII).

• El nou vídeo-clip d’un dels grups més reconeguts de la música en valencià, està rodat a la comarca i dirigit pel saforenc Pacorro Sanchis. Ja està disponible a totes les plataformes: https://www.youtube.com/watch?v=wUI4E5g5xn8

• Es tracta d’una iniciativa de l’associació Saforíssims Societat Literària, dins els actes organitzats conjuntament amb els departaments de Cultura i l’IMAB per a promoure la figura del nostre poeta universal en el 562é aniversari de la seua mort. La intenció és que anualment un grup de música en valencià faça la versió d’un poema d’Ausiàs March.

El regidor delegat de Cultura, Nahuel González, acompanyat del poeta i representant de Saforíssims Societat Literària, Joan Deusa, i del membre del Diluvi, Andreu Ferre, han estrenat aquest matí a Gandia l’últim ‘single’ i el vídeo clip del grup valencià, dins els actes commemoratius del #3deMarch, que pretén fer valdre, difondre i apropar a la ciutadania la figura d’Ausiàs March. A propòsit del 562é aniversari de la mort del poeta gandià universal del segle XV.

Així, amb “Tot amor falla”, el Diluvi ha versionat el famós poema “No pot mostrar lo mon menys pietat” (LXXVII) de March. El vídeo-clip està dirigit per Pacorro Sanchis i Gerengo i està rodat a Gandia, Beniarjó, Bellreguard i el Monestir de Sant Jeroni de Cotalba. Actors i gran part de l’equip tècnic i artístic també són de la Safor-Valldigna.

“Un privilegi que el Diluvi, un dels grups més importants de la música en la nostra llengua, haja volgut reivindicar la figura d’Ausiàs March amb aquesta cançó que, estic convençut, serà de les més escoltades en les pròximes setmanes. La música pot servir per a fer feliç a la gent, però també perquè la poesia trenque barreres i aplegue a la gent més jove o altres tipus de públic. Aquest és un dels objectius d’aquest govern; reivindicar la cultura, donar visibilitat a Gandia com a ciutat que estima la seua cultura, la seua llengua…”. González ha anunciat que molt prompte, i quan les circumstàncies de seguretat Covid ho permeten, hi haurà una actuació en directe a Gandia del Diluvi presentant entre altres “Tot amor falla”.

El regidor de Cultura ha ressaltat també el fet que darrerament Gandia s’haja convertit també en plató per al rodatge de vídeo-clips de grups musicals, com ara “Llepolies”, de Zoo, que supera ja les 500.000 reproduccions o Smoking Souls.

Des dels seus inicis el Diluvi ha versionat poemes, entre altres, de Montserrat Roig o Ovidi Montllor… “La nostra filosofia és que és molt positiu versionar músiques, lletres i que els joves ballen el que agradava als nostres majors. Tot això, portat amb melodies noves, l’electrònica… tot un repte”, ha assegurat Ferre. Perquè fa a “Tot amor falla”, es van inspirar en “No pot mostrar lo mon menys pietat”, “perquè ens va agradar molt el tracte que Ausiàs March fa cap a l’amor desesperat…”. Com a curiositat, el Diluvi sempre fa treball de camp en les seues composicions i en aquest cas ha introduït en la tornada de la cançó “Quina meravella!”, en homenatge a “Ou, ou, quina meravella!”, nadala anònima d’Oliva del segle XVI, considerada una de les cançons més antigues trobades en valencià.

Finalment, Joan Deusa, coordinador del projecte #3deMarch, ha recordat que aquesta iniciativa forma part de les activitats organitzades per Saforíssims Societat Literària en col·laboració amb els departaments de Cultura i l’IMAB de l’Ajuntament de Gandia, com ara la instal·lació d’una placa al carrer Major de Gandia, al lloc on hi era la casa de la família March, la presentació de l’Antologia Trilingüe d’Ausiàs March o la tercera edició Festival de Poesia Jove “Primavera March”. “Des de Saforíssims estem molt satisfets d’aconseguir que un projecte, que busca portar la cultura al poble, d’una forma comunicativa, real, bonica, es faça realitat. Era un somni fet realitat. Cal recordar, que l’any passat la pandèmia va aturar les activitats del #3deMarch després de la primera celebració.”. Deusa també ha valorat la dificultat de treballar un text del segle XV “i el Diluvi ha aconseguit fer de March una cosa alegre, rebel, balladora, nova… Un objectiu que persegueix Saforíssims amb el #3deMarch”. De fet, ha anunciat que cada any es proposarà a un grup de música en valencià versionar un poema d’Ausiàs March. Així, en futur es podrà aconseguir una cosa impensable com fer que els joves ballen als concerts versos de March.

Fitxa tècnica
Música: el Diluvi
Lletra: el Diluvi (Basada en un poema d’Ausiàs March)
Produït, gravat i mesclat: DAVID ROSELL
www.elDiluvi.cat

Vídeo-clip:
Direcció: Pacorro Sanchis
Ajudant de direcciónGerengo
Direcció Actoral: Ruth Palonés
Actors: Miguel Ángel Alvaradoi María García
Ballarina i coreografia: Eila Valls
Càmeres: Noelia Boluda i Pacorro Sanchis
Cordinació del projecte: Joan Deusa
Assessorament poètic: Ferran García-oliver, Maria Josep Escrivà, Isabel Canet, Joan Deusa, Josep Piera
Projecte promogut per Saforíssims Societat Literària en col·laboraicó amb els departaments de Cultura i l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB).
Tècnic de llums: David FornetManolo Bataller i Blasfémia.
Agraïments: Museu Faller de Gandia, Casa Cultura de Bellreguard, BlasfemiaNahuel González, Mónica MañóJuansa Ferrer i Elisa Borredà.

Articles relacionats