El departament de Salut de Gandia resol el trasllat als domicilis amb convenis amb Creu Roja i l’Associació de Taxis

Els efectes del nou contracte de serveis que ha atorgat la Conselleria de Sanitat per a la prestació de trasllats amb ambulància, que ha suposat un estalvi-retallada de 25 milions d’euros, han deixat de ser una queixa dels partits de l’oposició en el context de la crítica sistemàtica al Govern valencià, per a convertir-se en un problema real per al personal sanitari, segons diverses fonts consultades per Diari Serpis entre professionals de la Sanitat valenciana. Esta mesura ha estat l’estrena d’Ana Barceló com a consellera, encara que el contracte nou el va deixar enllestit la seua antecessora, Carmen Montón, abans de marxar al Ministeri de Sanitat. 

El trasllat de facultatius i infermers als domicilis s’està convertint en tema de discussió entre els zeladors que atenen els centres de salut i el CICU, que és on finalment es decideix si el pacient requereix o no ambulància. Els trasllats de personal sanitari per a realitzar visites domiciliàries es produeixen des dels centres de salut, consultoris, punts d’atenció continuada, punts d’atenció sanitària o qualsevol altre centre sanitari o soci-sanitari, algunes eixides són programades habituals i no urgents, i altres són emergències, però en tot cas el personal s’ha de traslladar per mitjans alternatius, en vehicle propi, en taxi o fent ús dels pocs ciclomotors elèctrics que la Conselleria de Sanitat ha repartit pels punts d’atenció.

La Conselleria ha traslladat a les direccions i gerències de cada departament de salut (a la imatge, la consellera Barceló, quarta per l’esquerra, reunida amb els directius d’àrees) que busquen una solució individual al transport per als avisos a domicili per al personal que realitza guàrdies en atenció continuada. La solució a Gandia han estat un parell de convenis amb Creu Roja i l’Associació de Taxis. 

La regidora delegada de Sanitat a l’Ajuntament de Gandia, Liduvina Gil, ha negat, en resposta a les crítiques del PP, que les noves condicions del servei d’ambulàncies que utilitzen els professionals sanitaris per realitzar les visites domiciliàries vagen a afectar als trasllats dels pacients. En eixa prestació no hi ha hagut cap reducció en el servei d’ambulàncies de transport de pacients.

Gil ha admès, però, que sí hi ha hagut un canvi a l’hora de facilitar el trasllat del personal sanitari que realitza les visites domiciliàries. La solució ha estat un conveni amb Creu Roja el trasllat dels facultatius des del passat dia 1 d’agost en horari de 13 a 24 hores, i a partir d’aquesta hora s’ha signat un acord amb l’associació de taxistes perquè traslladen als metges.

«En cap moment el ciutadà ha quedat desprotegit. Qualsevol servei urgent s’atén amb ambulàncies. El ciutadà ha de tenir clars aquests aspectes», afirma Liduvina Gil.

El PP de Gandia, per la seua part, considera una mesura inèdita la supressió del servei de trasllat de personal mèdic i d’infermeria a l’atenció a domicilis, i denuncia que obliga als metges a utilitzar mitjans de transport alternatius, a criteri de la gerència de cada departament de salut, «que sens dubte afectarà a la qualitat i eficàcia del servei, en detriment dels pacients».

Des del grup municipal Popular de l’Ajuntament de Gandia, el seu portaveu adjunt Vicente Gregori, ha exigit informació sobre com la supressió d’ambulàncies per a urgències domiciliàries va a afectar als ciutadans.

Et Pot Interessar