23.5 C
Gandia
Dissabte, 1 octubre, 2022

El consum d’alcohol en xicotetes quantitats en diabètics provoca alts graus d’embriaguesa

 

• Un estudi de l’hospital de Gandia conclou que l’efecte de l’alcohol en diabètics es potencia fins i tot durant els menjars

• S’observa que la taxa d’alcohol en pacients amb diabetis tipus 1 és més elevada respecte a la resta de població en les mateixes condicions

• Han participat els serveis d’Endocrinologia i Anàlisis Clíniques, així com especialistes de l’hospital de la Ribera i de l’àmbit universitari

Un estudi realitzat a l’hospital Francesc de Borja de Gandia conclou que el consum d’alcohol en diabètics encara en xicotetes quantitats i barrejat amb menjar provoca alts graus d’embriaguesa.

El treball es va realitzar amb un grup homogeni de pacients amb diabetis tipus 1 als quals se’ls va administrar el mateix menjar (quant a composició nutricional) juntament amb cervesa sense alcohol i cervesa amb xicotetes proporcions d’alcohol en funció de la massa corporal de la persona, per a controlar l’evolució de l’efecte de l’alcohol durant 6 hores després de la ingesta.

En el procés s’estudien diversos paràmetres metabòlics de forma seriada i en intervals de 30 minuts, i s’observa que l’increment de la taxa d’alcohol era més elevat en aquesta mena de pacients respecte a la resta de la població.

A més d’això, l’estudi va permetre calcular processos d’acció de les diferents hormones compensatòries respecte a diverses dietes que poden portar aquests pacients.

Aquestes conclusions reforcen encara més les recomanacions sanitàries de consumir una dieta equilibrada i sense alcohol, sobretot en pacients amb diferents trastorns metabòlics, com és el cas dels diabètics, entre altres.

Els autors de l’estudi per part de l’hospital Francesc de Borja són els doctors Paolo Rosetti i Agustín Ramos, del servei d’Endocrinologia, i els doctors Julián Díaz i Manuel Boronat, del servei de Laboratori d’Anàlisis Clíniques.

Completen l’equip la doctora Alia García, d’Endocrinologia de l’hospital de la Ribera; Vanessa Moscardó, del GREENIUS Research Group de la Universitat Internacional de València, i Jorge Bondia, de l’Institut Universitari d’Automàtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de València.

Els doctors Paolo Rosetti i Jorge Bondia pertanyen també al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) de l’Institut de Salut Carles III de Madrid. L’estudi s’ha publicat en el British Medical Journal (BMJ), una de les revistes científiques més prestigioses del món.

Articles relacionats