El Consell arranca al Govern un major marge de dèficit

La Comunitat Valenciana ha votat «a favor» de la proposta del Govern de suavitzar l’objectiu dèficit de les comunitats del 0,1% al 0,3% del PIB en 2019, presentada en el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), a canvi de mesures que suposaran 850 milions d’euros addicionals per a València. Entre elles, s’ha acordat que l’Estat assumisca directament el deute del Consorci València 2007 que ronda els 350 milions d’euros.
Així ho ha anunciat el propi president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, qui ha defensat que el vot a favor de la Comunitat a la senda del dèficit plantejada pel Govern obeeix a un «avanç substancial» tant per a la Comunitat Valenciana com per a la resta de CCAA i és una «resposta a un canvi d’actitud» del Govern «especialment beneficiós per als interessos valencians».
L’acord aconseguit amb l’Executiu contempla també un augment del dèficit autoritzat que suposarà 245 milions d’euros per a la Comunitat, un canvi respecte a l’IVA valorat en altres 250 milions d’euros, i el refinançament 1.000 milions d’euros del deute de la Comunitat, ha explicat el cap del Consell.
A més, hi ha un «element singular» per a la Comunitat, ha subratllat el president, com és l’ «assumpció per part del Govern d’Espanya del deute del Consocio de la Marina, 350 milions, que van a ser assumits per l’Estat», una cosa que «va donar viabilitat a un projecte fonamental per a la ciutat de València», ha augurat.
Segons el president de la Generalitat, «hem passat d’un Govern que ens ofegava financerament a un altre que dóna oxigen i amb el qual estem en disposició de poder avançar».
«Evidentment -ha apuntat Ximo Puig- no és la solució definitiva però és una solució transitòria que permet que puguem afrontar la negociació del canvi de model sense que els més febles siguen els ostatges de la falta de recursos», ha dit.
A través del diàleg, ha dit, s’ha aconseguit «un canvi que va a representar 850 milions d’euros per a la Comunitat Valenciana i una nova relació que va afavorir l’interessos generals dels valencians».
Eixos acords han sigut possibles després de diverses converses mantingudes fins a aquest dimecres entre el propi president de la Generalitat València, Ximo Puig, i el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Estat.

Et Pot Interessar