El Congrés no aconsegueix completar el Consell de RTVE en la primera votació

Els candidats al Consell d’Administració de RTVE que no va poder nomenar la passada setmana el Senat tampoc han obtingut respatler suficient aquest dimarts 10 de juliol en el Ple del Congrés. Ni els noms pactats per PSOE i Podem, ni la llista del PP han superat eixe llindar mínim exigit de dos terços de la Cambra.

En concret, en aquesta sessió plenària les llistes propostes havien d’haver obtingut el suport de 234 diputats i, al no haver-se aconseguit aquest suport, caldrà celebrar el dijous un nou Ple en el qual ja valdrà la majoria absoluta (176 vots) amb l’aval de quatre grups parlamentaris.

Els noms que van acordar en el seu moment el PSOE i Podem són els de Ana Isabel Cerrada, Fernando López Agudín, Josep-Lluis Micó i Juan Tortosa, que s’han quedat en 175 vots. Per la seua banda, la llista del PP estava integrada per José Luis Peñalosa, Carmen Sastre i Jenaro Castro, i només ha obtingut el suport de 122 diputats. En total s’han emès 301 vots, dels quals dos han sigut en blanc i altres dos nuls.

Per la seua banda, Ciutadans s’ha absentat del Ple durant la votació com ja fera en les anteriors sessions tant del Congrés com del Senat per a expressar la seua disconformitat amb aquest procés de selecció de candidats. El partit taronja va sol·licitar a la Mesa del Congrés que reconsiderara la seua petició per a desconvocar aquests Plens extraordinaris per a renovar RTVE, un tema que l’òrgan de la Cambra ha remès aquest dimarts a la Junta de Portaveus per a conéixer la posició dels grups.

Després de no haver aconseguit cap de les dos llistes la majoria necessària per a tirar endavant, el Congrés haurà de convocar un nou Ple, previsiblement aquest dijous, per a una segona volta en la qual valdria la majoria absoluta (176 diputats). A més, els candidats hauran d’estar avalats per quatre grups parlamentaris.

Una vegada escollits aquests quatre noms —més els sis triats ja pel Congrés la passada setmana– s’haurà completat el Consell d’Administració de la Corporació, la qual cosa permetrà triar, d’entre els deu consellers, al nou president de RTVE pel mateix procediment de doble volta.

Per a eixe càrrec, el candidat pactat és Tomás Fernando Flores, la votació de les quals es calcula per a aquest dijous en primera instància i que necessitarà un segon intent abans de la data límit del 18 de juliol.

Et Pot Interessar