El Congrés avala el decret per exhumar a Franco amb dos vots negatius del Grup Popular

El ple del Congrés ha convalidat aquest dijous amb l’abstenció del PP, Cs, Unión del Pueblo Navarro i Foro Asturias, el decret-llei aprovat pel Govern espanyol el passat 24 d’agost i que dóna cobertura jurídica a l’exhumació de les restes del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Com estava previst, el decret ha sigut defensat pel PSOE, Units Podem, el PNB, ERC, el PDeCAT, Compromís, EH Bildu, Coalición Canaria i Nueva Canarias, però s’han registrat a més, dos vots en contra: els dels diputats del PP Jesús Posada, expresident del Congrés, i el català José Ignacio Llorens. Segons el PP, s’ha tractat de dos errors.

El text es tramitarà com a projecte de llei, atès que el Govern central s’havia compromès amb diversos grups de l’oposició a fer-ho així perquè puguen fer les seues aportacions a la reforma de la Llei de Memòria Històrica del 2007 que en definitiva suposa aquest text.

En concret, el decret afegeix un tercer apartat a l’article 16 d’aquesta llei per deixar clar que «al Valle de los Caídos només hi podran jeure les restes mortals de persones mortes a conseqüència de la guerra civil espanyola, com a lloc de commemoració, record i homenatge a les víctimes de la contesa».

Et Pot Interessar