11.4 C
Gandia
Diumenge, 27 novembre, 2022

El confinament permet que els flamencs es reproduïsquen per primera vegada en les salines de Torrevella

– Una important colònia reproductora d’entorn de 1.000 parelles de flamenc comú es reprodueix amb èxit en diferents llocs de la llacuna de Torrevella

– Es tracta d’una reproducció excepcional no registrada amb anterioritat

Unes 1000 parelles de flamencs han trobat en el bri central que divideix la llacuna de Torrevella el lloc perfecte reproduir-se i s’estima que la quantitat de pollastres supera els 600 exemplars.

Mai abans, des que es tenen registres, s’havia constatat la reproducció d’aquest inconfusible ocell, encara que sí alguns intents frustrats, com el que va tindre lloc en la llacuna de la Mata en 2001. Les xifres aconseguides també són històriques per al conjunt d’aiguamolls valencians.

La colònia reproductora se situa en una zona molt llunyana, quasi en el centre de la llacuna, la qual cosa fa difícil estimar les xifres d’adults i pollastres, que seran confirmades una vegada que els pollastres abandonen el lloc i es puguen comptabilitzar el nombre de nius.

Durant la primera quinzena de maig, personal de la Conselleria de Medi Ambient i de les mateixes Salines va constatar la construcció de nius de flamenc en els brins centrals que divideix l’explotació salinera.

Des d’aquest moment, es va establir un discret pla de vigilància sobre la incipient colònia, amb la finalitat que disposaren de la tranquil·litat necessària perquè tot el procés arribara a bon terme.

Cal recordar que el flamenc és una espècie amb uns requeriments molt precisos per a la seua reproducció, entre els quals destaquen un nombre mínim d’exemplars formant part de la colònia, la necessitat d’una tranquil·litat absoluta i el manteniment dels nivells d’aigua.

Hui dia, passades les dates més crítiques del procés reproductiu, han conclòs amb un notable èxit la incubació i eclosió de l’ou que, generalment, solen posar per cada niu, podent-se observar les nombroses guarderies de joves flamencs, de color grisenc, que romanen en els voltants de la colònia reproductora sent alimentats pels progenitors.

Les recurrents pluges torrencials dels últims mesos han provocat un important increment dels nivells d’aigua, tant en la llacuna de Torrevella com en la de la Mata, així com el canvi de les condicions hipersalines de la primera, la qual cosa es tradueix en una major disponibilitat d’aliment per als ocells aquàtics.

D’altra banda, la impossibilitat d’extracció de sal també ha motivat la reducció de les activitats salineres al mínim indispensable de manteniment de la infraestructura extractiva.

Finalment, el confinament va afavorir les condicions de tranquil·litat al parc natural, principalment per l’absència de soroll ambiental provocat pel trànsit habitual i el freqüent vol d’avions i avionetes sobre la zona.

Abans d’entrar en l’estat d’alarma, ja es va observar una inusual concentració de flamencs en totes dues llacunes de Torrevella, que va anar incrementant-se a poc a poc en els mesos del confinament. Una vegada alçades les restriccions, també s’ha constatat la persistència de flamencs en la zona.

Encara que es poden observar els flamencs durant tot l’any en els aiguamolls del sud d’Alacant, la seua reproducció amb èxit sol s’ha constatat en comptades ocasions: a Santa Pola en 1973, 1975 i 2002, i en El Hond en 1997 i 1998.

Articles relacionats