14.7 C
Gandia
Dilluns, 4 desembre, 2023

El CEIC Alfons el Vell dedica el XXVII Homenatge a la Paraula a la literatura eròtica

• Es presenta l’espectacle «La follia de les boques», un recital sobre l’eròtica i la pell i es podrà veure al Teatre Serrano el 4 de novembre a les 19.00 h. S’emmarca dins la Tardor literària de l’IMAB.

• Tindrà un preu mòdic de 8 €, i els espectadors podran gaudir de la representació teatral i musical i, com sempre, de la publicació, que recull textos sobre el gènere eròtic d’especialistes i d’escriptors. Amb imatges d’Isis Castelló guanyadora del IV Concurs d’il·lustracions del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals.

Dins de la programació de la Tardor literària 2023, que organitza l’IMAB, no podia faltar una de les activitats més esperades i importants, junt amb els Premis literaris Ciutat de Gandia o el Dia de les Biblioteques. Es tracta del XXVII Homenatge a la Paraula, que han presentat aquest matí la regidora de l’IMAB, Balbina Sendra, junt amb el director del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals, CEIC «Alfons el Vell», Joan Negre, i l’escriptor i editor Juli Capilla, membre de la comissió literària de l’organisme. Enguany, dedicat a la literatura eròtica.

Gandia Homenatge a la Paraula 2023 La literatura erotica. Fotografia Alex Oltra
Gandia, Homenatge a la Paraula 2023, La literatura eròtica. Fotografia Àlex Oltra

«Amb motiu del 400 aniversari de la mort de Francesc Vicent Garcia, el rector de Vallfogona, un dels exponents més reeixits del barroc en la nostra llengua, el CEIC ens ha preparat l’espectacle «La follia de les boques», un recital sobre l’eròtica i la pell i que es podrà veure al Teatre Serrano de Gandia la vesprada del 4 de novembre a les 19.00 h», ha explicat Sendra.

Per la seua banda, Capilla ha recordat que “Francesc Vicent Garcia, té una obra poètica extensa dedicada a l’erotisme, a la sàtira i a l’escatologia, tan propis del segle xvii. També ens farem ressò d’alguns autors que han conreat el gènere eròtic, com són els casos de Josep Bernat i Baldoví, Joan Salvat-Papasseit, Vicent Andrés Estellés i Maria Mercé Marçal”. L’efemèride també coincideix amb el centenari de la publicació del poema «Rosa als llavis», de Papasseit o els 30 anys que complirà el Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida. «Tot plegat, una excusa perfecta per a la temàtica triada enguany».

La follia de les boques

Com sempre, hi haurà un espectacle teatral, amb textos dramatitzats i música, dirigit i protagonitzat per l’actriu Marina Mulet, la guitarrista Rosario Caselles, la ballarina Natailia D’Annuzio, dirigit per Andrea Artero. L’espectacle es diu «La follia de les boques», un recital sobre l’eròtica i la pell i es podrà veure al Teatre Serrano de Gandia la vesprada del 4 de novembre a les 19.00 h. L’espectacle tindrà un preu mòdic de 8 €, i els espectadors podran gaudir de la representació teatral i de la publicació del CEIC Alfons el Vell.

El llibre

Enguany aplega textos sobre el gènere eròtic d’especialistes i d’escriptors com ara Vicent Josep Escartí, Rafa Gomar, Josep Antoni Carrasquer i Josep Panadés. A més a més, s’hi atén alguns dels pocs premis literaris dedicats expressament a la temàtica eròtica, com ara el Premi Eròtic de la Vall d’Albaida, el més important del gènere en català, el Premi de Poesia eròtica d’Olot o el Premi de narrativa i vi de Vilafranca del Penedés. El llibre aplegarà textos eròtics inèdits d’Adriana Serlik, Maria Rosa Sabater, Isabel Garcia Canet, Josep Enric Gonga, Salvador Bolufer, Isabel Canet Ferrer, Carles Mulet, Elvira Cambrils, Ester Climent, Joan Olivares, Lourdes Toledo, Elisabet Roig, entre altres. Les il·lustracions, tant de la portada, com de l’interior del llibre són de la gandiana Isis Castelló, guanyadora del IV Premi d’il·lustracions que convoca el Ceic per a donar a conéixer els joves il·lustradors.

Finalment, el director del Ceic Alfons el Vell ha agraït la tasca de la «comissió literària de l’organisme comarcal, formada per Anna Igualde, Rafa Gomar, Adriana SerlikPascual Molina, Boro Mañó, Emili Morant i Juli Capilla. Com sempre, se superen cada any organitzant un dels actes culturals més importants de la ciutat, i dels més destacats del Ceic».

Articles relacionats