EL CAMPUS DE GANDIA CONTRIBUEIX A LA CONSTRUCCIÓ DEL MAJOR TELESCOPI DE NEUTRINS DEL MÓN

Tal com explica el professor Ardid, els neutrins són les partícules elementals més elusives; per tant, poden arribar dels confins de l’Univers i travessar La Terra inalterades. La seua detecció no és senzilla i requereix d’un volum instrumental enorme: el telescopi KM3NeT ocuparà més d’1 quilòmetre cúbic marí amb centenars de línies de detecció com la instal·lada per a descobrir el feble senyal lumínic generada pel neutrí en la foscor abissal.

“Per la seua peculiar ubicació, KM3NeT també servirà per a allotjar experiments de ciències de la mar i de la Terra. La instal·lació d’aquesta primera línia constitueix un pas crucial per a KM3NeT, no només perquè suposa l’inici de la construcció sinó també perquè demostra la viabilitat de la tecnologia KM3NeT desenvolupada després d’una dècada de recerca”, apunta Miquel Ardid.

Concretament, els emissors acústics de KM3NeT han sigut desenvolupats per aquest grup, en col·laboració amb l’empresa valenciana MSM SLL. La doctoranda de la UPV, María Saldaña Coscollar, va participar des de Sicília en el desplegament i control d’aquesta primera línia i en l’anàlisi de les primeres dades del sistema acústic.

La idea de construir els mòduls òptics amb molts fotomultiplicadors xicotets, denominats “multi-PMT” –en lloc d’usar mòduls amb un únic fotomultiplicador– és una de les principals innovacions respecte a experiments anteriors com ANTARES (també situat en el Mediterrani) o IceCube (situat en el Polo Sud). Els mòduls multi-PMT de KM3NeT ofereixen unes millors prestacions i tenen una major relació cost-eficiència.

Huit detinguts a Gandia per venda de substàncies estupefaents