20.8 C
Gandia
Dilluns, 27 maig, 2024

El Campus de Gandia acollirà una jornada sobre relleu generacional en la pesca

 

 

Programa jornada 17.5.2024 UPV.docx 5

La Universitat Politècnica de València ha organitzat, dins del programa complementari d’I+D+i en Ciències Marines, ThinkInAzul, la jornada ‘Relleu generacional en pesca: oportunitats i desafiaments’ que se celebrarà el dia 17 de maig. Un acte dirigit a pescadors/as i associacions o entitats que els representen, que es durà a terme a l’Escola Superior Politècnica de Gandia l’assistència de la qual està oberta a tot el públic.

Abordar la necessitat de potenciar i afavorir la inclusió de joves en la pesca, així com identificar els desafiaments i oportunitats de futur que enfronten pescadors i aqüicultors en l’actual context de crisi que travessa el sector. Este és l’objectiu de la jornada ‘Relleu generacional en pesca: oportunitats i desafiaments’. Una activitat emmarcada en el projecte ThinkInAzul, finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, així com per la Generalitat Valenciana, a través dels fons NextGeneration dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

L’acte serà divendres que ve, 17 de maig, a la Sala de Conferències de l’Escola Politècnica Superior de Gandia. Començarà a les 9.30 hores amb una breu presentació a càrrec de Lluís Miret Pastor i Paloma Herrera Racionero, investigadors del ThinkInAzul a la Comunitat Valenciana, després de la qual els ponents convidats prendran la paraula.

Primerament, intervindrà Silvia Solís Reyes, subdirectora general de Sostenibilitat econòmica i Assumptes socials en la Secretaria General de Pesca, qui explicarà quina és la situació actual del sector pesquer en l’estat espanyol.

A continuació, amb l’objectiu de centrar esta contextualització en el problema del relleu generacional, Ignacio Valls Aguilar, director provincial de l’ISM a València, analitzarà la situació laboral dels treballadors de la mar. Després de la pausa per al café, i seguint en esta línia, Salvador Colomar Gisbert, subdirector general d’ordenació i planificació de formació professional i ensenyaments professionals, informarà de les ferramentes d’accés al sector.

Després, serà el torn de la ponència de José Basilio Otero, president de la Federació Nacional de Confraries de Pescadors, que versarà sobre quin és el paper que pren el relleu generacional en la planificació pesquera.

Després de la pausa per a menjar, tindran lloc dos taules redones que permetran aterrar amb la presentació de casos i experiències reals tot l’exposat fins al moment. En la primera, titulada ‘Experiències de relleu generacional en pesca’ participaran Marc Ros, pescador de Xàbia; Carmen Argudo, pescadora de Gandia; Mbaye Ibrahima, pescador i armador de Gandia; David Ferrer, redero de Cullera; i, Dumitru Maican, pescador de Vinaròs. La segona, titulada ‘Continuïtat intergeneracional de les comunitats pesqueres’, reunirà els testimoniatges d’Enrique Ferrer, secretari de la Confraria de Pescadors de Gandia; Jaime Federico, secretari de la Confraria de Pescadors de Vinaròs; Joan Alginet Aliau, gerent del GALP Mar de l’Ebre; i, Amparo Aleixandre, secretària de la Comunitat de Pescadors del Palmar.

L’assistència a la jornada és gratuïta, de lliure accés i no requereix inscripció prèvia

Articles relacionats