14.1 C
Gandia
Dimecres, 29 març, 2023

El 90% dels consumidors modifiquen els seus hàbits alimentaris per la inflació

 

 

Creix el nombre de llars amb dificultats financeres, que passen del 23% al 35% en els últims 8 mesos. Molts han hagut d’amprar diners a familiars i amics o fins i tot al banc per a arribar a final de mes.

La creixent inflació dels aliments, al seu torn, està modificant de manera significativa els hàbits de compra de nou de cada deu famílies: prioritzant els productes en oferta, les marques blanques o els súper low cost; i, en menor mesura, reduint el consum d’aliments frescos.

L’enquesta també revela nous hàbits d’estalvi en el consum d’energia a casa, a l’atenció sanitària, a la compra de roba, a la pràctica esportiva, a la mobilitat o a l’oci i la cultura.

OCU demana l’increment urgent de les ajudes als consumidors més vulnerables, així com l’aplicació d’un IVA 0% a la carn i al peix.

Una enquesta realitzada al desembre per l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en col·laboració amb altres tres associacions de Euroconsumers a 5.268 persones (1.307 residents a Espanya) d’entre 25 i 74 anys, revela que la majoria dels europeus considera que la seua situació financera ha empitjorat respecte a la de fa un any. Encara que potser més preocupant resulta el significatiu augment de llars que travessen dificultats econòmiques, que en el cas d’Espanya ha passat del 23% al 35% en els últims huit mesos; entre ells, la majoria es veuen obligats a recórrer als seus estalvis per a arribar a final de mes (60%), uns altres han hagut de demanar diners a familiars i amics (32%) o sol·licitar un préstec al banc (18%).

Entre els factors que més han contribuït a la deterioració de les economies domèstiques al nostre país destaca la inflació, especialment en l’àmbit dels aliments, on ha aconseguit rècords històrics a la fi d’any. En aquest sentit, l’enquesta revela que nou de cada deu consumidors han modificat els seus hàbits alimentaris, bé prioritzant els productes en oferta (69% dels enquestats), bé prevalent les marques blanques (66%) i els súper low cost (58%). Al mateix temps, s’està reduint el consum de productes frescos, com la carn i el peix (32%), però també les fruites i verdures (18%). Per contra, s’incrementa el consum de productes d’àmplia vida útil, com els aliments envasats i congelats (28%).

La inflació també està promovent nous i obligats hàbits de consum domèstics en l’àmbit de l’energia en nou de cada deu llars. El més comú, apagar la llum cada vegada que s’ix d’una estada (72% dels enquestats); però tampoc és rar reduir les hores de calefacció (63%), desendollar el carregador del mòbil o de la tauleta quan no s’usen (59%) o fins i tot acurtar la duració de la dutxa o donar-li preferència enfront del bany (51%).

No són els únics àmbits afectats per la inflació. Els enquestats apunten nous hàbits d’estalvi per a reduir la despesa en oci i hostaleria (87%), en roba i complements (84%), en viatges (84%), en activitats culturals (80%) i en l’ús del cotxe (74%). Però també en el pressupost domèstic per a pràctiques esportives (60%), formació (45%) i atenció sanitària (41%), en concret al qual correspon al dentista, al físio o a les consultes i proves diagnòstiques.

Donats els resultats de l’enquesta i de cara a aquest 35% de llars amb una situació financera difícil o molt difícil, OCU insta el Govern a augmentar de manera urgent l’import del xec de 200 euros, així com el nombre de beneficiaris, al mateix temps que sol·licita l’aplicació de l’IVA del 0% a la carn i el peix. De cara a la resta de consumidors, OCU demana una pujada dels mínims personals i familiars en l’IRPF (i de les reduccions del treball i d’autònoms), que corresponen precisament a la part de la base liquidable que, per destinar-se a satisfer les seues necessitats bàsiques personals i familiars, no se sotmet a tributació; i que de fet no siga han actualitzat des de 2015. Una mesura que beneficiaria a tots els contribuents, però sobretot a pensionistes, famílies amb fills a càrrec i discapacitats.

Articles relacionats